Slovenija
19 ogledov

Vse strani zadovoljne

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš je zadovoljen z razpletom pogajanj na avstrijskem Koroškem. Prepričan je, da bo podpis kompromisa pripomogel k izboljšanju položaja manjšine.

"Ta dogovor je kompromis med željami obeh strani in kot vsak dober kompromis ne zadovoljuje nobene strani. Zato tudi mi nismo popolnoma zadovoljni z dogovorom," je ob sklenitvi dejal minister Boštjan Žekš. "Prepričani pa smo, da bo ta delna rešitev bistveno prispevala k izboljšanju položaja slovenske manjšine v Avstriji in k izboljšanju klime, kar bo omogočilo reševanje drugih problemov in uveljavljanje ostalih obveznosti iz Avstrijske državne pogodbe (ADP)," je še povedal.

V Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu so sicer presenečeni nad napovedanimi referendumi o včerajšnji odločitvi. Kljub temu pa so prepričani, da ti ne bodo preprečili doseženega dogovora, "saj verjamemo, da si večina prebivalcev na Koroškem, ne glede na to, kateremu narodu pripadajo, želi rešitve".

Žekš je poudaril, da je sporazum posledica enotnega nastopa vseh treh krovnih organizacij koroških Slovencev, ki so "ob vsej svoji različnosti uspele uskladiti svoja stališča do ključnih problemov in v pogajanjih enotno nastopati". Poudaril je, da gredo zasluge za dogovor vsem trem krovnim organizacijam – "tako tistim, ki so v preteklosti z dogovarjanjem z nemško govorečimi in s skupnimi akcijami prispevali k izboljšanju medsebojnih odnosov, kot tistim, ki so z jasno postavljenimi zahtevami in sodnimi postopki energično poudarjali neizpolnjevanje 7. člena ADP".

Čestitke za "zgodovinski rezultat"
Kancler Werner Faymann je vsem udeležencem pogajanj čestital za "zgodovinski rezultat pogajanj", dogovor so pozdravile tudi avstrijske stranke. "Na Koroškem so tisto, kar združuje, ločili od tistega, kar ločuje," je v sporočilu zapisal Faymann. Po večdesetletni trajajoči razpravi dosežen dogovor predstavlja zaključek, ki je skladen z ustavo in predvsem razumen, je menil avstrijski kancler in izrekel polno podporo hitri obravnavi dogovora v parlamentu.

Po mnenju vodje koroške Ljudske stranke (ÖVP) Josefa Martinza lahko sedaj prebivalci Koroške končno zadihajo. Tudi koroški socialdemokrati (SPÖ) v dogovoru vidijo "zmago razuma". Vodja stranke na Koroškem Peter Kaiser je še menil, da je bil čas še prezrel za rešitev tega "v preteklosti večkrat politično zlorabljenega" vprašanja.

Zadovoljstvo so izrazili tudi Zeleni. "Zdaj se lahko končno začne sodelovanje vseh Korošcev, ne glede na to, ali je njihov materni jezik slovenščina ali nemščina," je še dejal.

"Kar v zadnjih 56 letih ni uspelo rdečim in črnim deželnim voditeljem, je uspelo ekipi svobodnjakov na čelu s koroškim deželnim glavarjem Gerhardom Dörflerjem," je poudaril vodja koroških svobodnjakov (FPK) Uwe Scheuch. Nekoliko zadržano se je odzvalo le Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ), kjer bodo dogovor še pozorno preučili.

Fischer: S potrpežljivostjo se rešijo problemi
Na dogovor se je odzval tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer, ki je dejal, da "najprej čuti olajšanje, nato zadovoljstvo". Poleg tega je dosežen dogovor okrepil njegovo prepričanje, da je s potrpežljivostjo in sposobnostjo moč rešiti tudi težke probleme. V pogovoru za avstrijski radio je torek označil kot "dober dan za Avstrijo".

Če želijo sedaj na Koroškem izvesti neobvezujoč referendum in o tem odloči tudi deželna vlada, se bo to zgodilo, je menil. "Pomaga ne, škodi pa tudi ne," je še dejal Fischer, ki je prepričan, da se rezultat pogajanj s tem ne bo spremenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.