Slovenija
783 ogledov

Vse te tradicionalne prireditve odpadejo

lučke Saša Despot
V Ljubljani bo letos praznični december drugačen, kot smo ga vajeni.

December je mesec, ko postanejo ljubljanski trgi, ulice, mostovi in nabrežja osrednje in najživahnejše družabno prizorišče v mestu. Letošnji december bo zaradi negotovih razmer sicer nekoliko drugačen, bolj umirjen, kljub temu pa je lahko prazničen, na svoji spletni strani ocenjujejo v Turizmu Ljubljana.

Praznični čas v prestolnici se tradicionalno začne s slovesnim prižigom lučk. Ta bo potekal v petek, a zaradi trenutnih epidemioloških razmer množične prireditve ob tem ne bo, so zapisali. Avtor letošnje novoletne okrasitve je Urban Modic, sin akademika Zmaga Modica, ki je pred tem več let skrbel za praznično podobo prestolnice in oblikoval skulpture.

Tema letošnje okrasitve je Naj živi! Po besedah avtorja se letošnja okrasitev osredotoča na življenje, njegovo ranljivost in hkrati trdoživost. Nekateri elementi in sklopi so novi, velik del skulptur pa je originalen in na novo koncipiran po smiselnih enotah. Z okrasitvijo se bodo dotaknili tudi aktualnih razmer, se zazrli v prihodnost in simbolično premagali nevšečnosti, ki naš svet obračajo na glavo, so Modica povzeli v Turizmu Ljubljana.

prig lučk | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Koncerti na prostem letos odpadejo

Drugo decembrsko dogajanje je za zdaj še nemogoče z gotovostjo napovedati. Želijo si, da bi lahko izpeljali čim več decembrskih prireditev in tako priskočili na pomoč delu domačega gospodarstva, ki ga je kriza še zlasti prizadela. Pri tem posebej izpostavljajo zaposlene v gostinstvu, kulturi, organizaciji dogodkov in turizmu.

Praznični sejem je predviden, a kot so poudarili v Turizmu Ljubljana, "zgolj ob pristanku Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in upoštevanju njihovih navodil in priporočil". V primeru, da bodo sejem lahko izpeljali, bo ponudnikom omogočen 75-odstotni popust pri najemu prazničnih hišk. Ne bo pa letos koncertov na prostem, so zapisali. Odločitve o izvedbi oziroma neizvedbi dogodkov sprejemajo sproti glede na aktualne vladne ukrepe, so pojasnili.

Odpovedan je tako tradicionalni Miklavžev sprevod kot Miklavžev sejem. Odgovora glede ostalih aktivnosti od NIJZ še niso prejeli. Na kakšen način bodo v prestolnici razveselili otroke, bodo obveščali sproti, so še navedli.

Na ljubljanskih ulicah in trgih je letos devet božičnih smrek. Te so postavili na Prešernovem trgu, pred Mestno hišo in v njej, na Starem trgu, Levstikovem trgu, Mali ulici, pred Figovcem, na Trdinovi ulici in Ljubljanskem gradu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • tempsylfi 20:30 26.november 2020.

    www︎.︎Wisham︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • abraham5 17:27 26.november 2020.

    odlično