Slovenija
11 ogledov

Vse več dokazov za življenje na Marsu

Mars (Foto: iStock) Žurnal24 main
Na Marsu so našli minerale, katerih sestava namiguje, da je nekoč na Rdečem planetu obstajalo življenje.

Samodejna vesoljska sonda Nase Mars Reconnaissance Orbiter je na Marsu odkrila karbonatne minerale. To namiguje, da je bilo na tem planetu nekoč dovolj vode, da bi tam obstajalo življenje. Karbonat so sicer v prsti, prahu in meteorjih Marsa našli že prej, vendar v zelo majhnih količinah. Tokrat so tudi prvič odkrili mesto, kjer se je karbonat tvoril. 3,6 milijarde let star karbonat so našli na robu 1,490-kilometrskega kraterja.

Lov se nadaljuje
"V najzgodnejšem obdobju Marsa je bilo več vodnih okolij, kar povečuje možnost, da je tam obstajala začetna oblika življenja," je prepričan Richard Zurek iz Nase. Karbonat se tvori, ko se voda in ogljikov dioksid pomešata s kalcijem, železom in magnezijem. Zelo hitro se razgradi v kislini. Zato to odkritje nasprotuje prejšnjim teorijam, da so bile v nekem obdobju vse vode na Marsu kisle. Tako se zdaj lov na kakršenkoli ostanek morebitnega življenja na Marsu lahko nadaljuje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.