Slovenija
85 ogledov

Vse več gre za metadon

Toni Kočevar Jerca Božič Kranjec
Poraba. Za metadon ZZZS Dolenjcem in Belokranjcem plačuje vsako leto več.

V centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti v Zdravstvenem domu (ZD) Novo mesto je, kot nam je povedala Milena Kramar Zupan, direktorica ZD, trenutno v obravnavi 150 pacientov. “Od tega jih je vsak dan na metadonu oziroma substitucijski terapiji 110, 40 pa na psihosocialni terapiji,” je navedla in dodala, da so številke takšne v zadnjih nekaj letih, pred tem pa jih je bilo skupaj le 67.

Skok v zadnjih letih

Novomeška območna enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kamor spadata Dolenjska in Bela krajina, je, kot nam je povedala direktorica Tatjana Mlakar, leta 2006 za delovanje medicinskega osebja ter metadon in druga nadomestna zdravila namenila 124 tisoč evrov, vsako naslednje leto pa je bila številka višja. Lani so tako za to namenili 407 tisoč evrov. “Skok leta 2009 (z 216 na 381 tisoč evrov, op. n.) je posledica zakonske ureditve obveznega zdravstvenega zavarovanja za pripornike,” je pojasnila Mlakarjeva.

Deset miligramov metadona v tisoč mililitrih per-oralne raztopine stane 98 evrov.

Metadon ni rešitev

“Metadon ne rešuje zasvojenosti, pomeni zgolj preklop z ene kemije na drugo, ki je sicer legalna in je zato v nasprotju s heroinom ne spremlja kriminal,” meni Toni Kočevar iz Lokalne akcijske skupine (Las) za preprečevanje zasvojenosti Novo mesto. Edina rešitev je v spremembi življenjskega sloga, kar pomeni zdravljenje v visokopražnih programih, kot so terapevtske skupnosti, je dejal.

Strokovnjaki bi se morali zavedati, da način distribucije metadona omogoča tudi zlorabe, kot je preprodajanje, je dodal Kočevar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.