Slovenija
31 ogledov

Vse več in vse mlajši

Rajko Kenda Anže Petkovšek
Rajko Kenda. Alkohol spodnese tudi najbolj pridne učence, včasih še lažje, ker niso navajeni.

Šokirala me je novica, da je prišel na izpiranje želodca desetletnik … Se starost opitih otrok, ki jih pripeljejo k vam, res znižuje?
Dvoje je. Niža se starost teh otrok in povečuje se njihovo število. Na vikend ali zabavo jih pripeljejo do 15 in vsi so stari nekje od 11, 12 do 18 let. Ta zadeva dobiva res velike dimenzije, ki bi morale biti skrb vzbujajoče. Ob dogodkih v Ljubljani, ko so kakšni žuri, koncerti ... zadnjič so jih pripeljali 16! Potem je tako imenovana poletna plaža, Trnovski pristan. Zdi se mi, da je eden od pametnejših predlogov Nove Slovenije, da bi se popivanje na javnih mestih poskušalo omejiti. Dejansko je žalostno poslušati jutranje poročilo v ponedeljek, ko dežurne ekipe poročajo, koliko opitih otrok so pripeljali v bolnišnico.

Kdaj se je starostna meja tako znižala?
Lahko rečem, da številka, odkar smo se preselili (leta 2009, op. p.), narašča. Dokler smo bili na pediatrični kliniki na Vrazovem trgu, so te otroke sprejemali na urgenci v kliničnem centru, zdaj jih sprejemamo mi. Tu ne gre samo za otroke iz socialno deprivilegiranih družin, družin alkoholikov, narkomanov. Zanimivo je, da spodnese tudi najbolj pridne učence, včasih še lažje, ker niso navajeni. Dodaten problem pri teh otrocih je, da ko jih pripeljejo z rešilcem, nezavestne, vse ponesnažene, pogosto z znaki kakšne poškodbe ali podhlajene, ne veš, ali niso tudi zadrogirani, ali je nastala kakšna poškodba, ki jo je treba resno diagnosticirati, treba je izključiti tudi spolno zlorabo.

So te pogoste?
Po naših izkušnjah to ni pogosto, ne moremo pa tega izključiti. Ta možnost vedno obstaja, zlasti pa kombinacija alkohola, drog ...

Pričakujete med prazniki več opitih otok?
Nihče od nas si ne želi dežurati za praznike in to je eden od razlogov. Tedaj bo najbrž treba ekipo okrepiti, bi pa res položil na srce staršem bolj kot otrokom, da jim seveda ne morejo stati za hrbtom, a se da tudi konkretno v teh primerih paziti nanje.

Danes imate mobilnike, lahko se z otrokom dogovorite za neko uro, kdaj bo doma. Če ga tedaj ni, naj pošlje sporočilo in pove, kdaj pride. In že po tem se da videti, ali je trezen, izgubljen ali nekje leži. Če otroka, ki bi moral biti doma ob 23. uri, ni domov do 2. ure zjutraj, potem je najbrž nekaj narobe.

Kaj je z desetletniki, enajstletniki … – jih dobite opite že zgodaj, ob 20. uri, ali jih starši pustijo zunaj tudi ponoči, zjutraj?
Dekle, ki je najbolj pohitelo, je bilo tu ob 11. uri. Zgodi se lahko kadarkoli, pridejo pa praviloma zvečer. Poleg tega traja nekaj časa, preden kdo pokliče rešilca. Otrok obleži v neki družbi, potem opazijo, da spi, a jim ga ne uspe zbuditi, in pokličejo rešilca.

Kako je kriza vplivala na zdravje otrok? Se že kaj pozna?
Da finančna kriza vpliva na kakovost življenja, ni dvoma. Ampak težko bi trdil, da zato množično prihajajo na pediatrično kliniko. Tega 
še ni.

Pričakujete, da bo?
Upam, da ne.

Komentarjev 1
  • Kristina Suhadolnik 12:10 22.december 2012.

    Dragi Rajko, prepoved popivanja na javnih mestih ne bo zmanjšalo kvantitete izpiranja želodcev. Novo Slovenijo pa raje propagirajte kje drugje.