Slovenija
14 ogledov

Vse več je neplačnikov

Jacob Westerlaken Suzana Kos
Adriatic Slovenica. Ne zavaruje več kreditov.

Posli. Zavarovalnica Adriatic Slovenica ne ponuja več zavarovanja kreditov. Gre za storitev, ki jo kreditojemalec potrebuje, če svoje nepremičnine iz različnih razlogov ne obremeni s hipoteko ali pa ne dobi porokov, ki bi jamčili banki za vrnitev posojila. "V zadnjih dveh letih se je povečal delež kreditov, ki jih kreditojemalci ne odplačujejo redno; ker pa gre za interne poslovne podatke, jih ne bomo razkrili," so nas odpravili v Zavarovalnici Triglav (ZT).

Večinski delež, več kot 80-odstoten, ima na področju zavarovanja kreditov prav ZT, ki poudarja, da je interes bank po omenjenem zavarovanju zaradi zaostrenih gospodarskih razmer in plačilne (ne)sposobnosti prebivalstva vse večji.

Edini v Evropi

"Takšnih zavarovanj v Evropi sploh ni! Banke tam kredite zavarujejo s hipotekami ali poroštvi; šli smo na evropsko varianto, naša nova kreditna zavarovanja (na primer zavarovanje kreditojemalca zaradi izgube zaposlitve) smo ocenili kot tržno bolj zanimiva," razlagajo na Adriaticu Slovenici. Neuradno je sicer slišati, da "čiščenju" nabora storitev botruje novi član uprave, Nizozemec Jacob Westerlaken, ki naj bi zavarovalnico naredil zanimivejšo za prodajo tujemu kupcu.

Podjetniki nezadovoljni

V malih in srednjih podjetjih morajo lastniki za vse kredite, čeprav so ti že zavarovani s hipotekami in poroštvi pravnih oseb, dajati še osebna poroštva, češ da morajo verjeti v svoja podjetja. "Ko pa potrebujemo kredit kot fizična oseba, ga seveda ne moremo dobiti, ker smo že obremenjeni s poroštvi," razlaga podjetnica z Obale. Nekatere banke pri najemanju novega posojila prisilijo podjetje, da pri njih veže svoja sredstva. "To je nelogično, saj potrebujemo denar in prav zato prosimo za kredit. Banka nam nato ta vezana sredstva obrestuje z 2,5-odstotno obrestno mero, kredit pa odplačujemo po 6,5-odstotni obrestni meri," še razkriva.


Član uprave Adriatica Slovenica Jacob Westerlaken (v ospredju) "čisti"; zavarovalnica ne ponuja več zavarovanja kreditov, čeprav povpraševanje raste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.