Slovenija
41 ogledov

Vse več ljudi dela na črno

slovenija 28.03.13. tiskovna konferenca letalisce maribor, letalisce edvarda rus nino vernik
Inšpektorji. Največ kršitev v gradbeništvu, trgovini, prometu in gostinstvu.

Zadnja tri leta število kršitev v zvezi z zaposlovanjem vztrajno narašča. Leta 2010 je inšpektorat za delo odkril 495 takšnih kršitev, lani 670, do konca septembra pa že 541.

Zavarujejo jih za nazaj 

"Nekateri delodajalci tako poskušajo znižati stroške dela, pri čemer pa se negativni učinki zaposlovanja na črno kažejo pri delavcih, ki nimajo plačanih prispevkov za socialno varnost in jih delodajalci lahko kadarkoli odslovijo," pojasnjuje glavna inšpektorica za delo Nataša Trček. Dodaja, da se težava kaže tudi pri zmanjšanju prilivov v javne blagajne.

Trčkova opozarja, da v nekaterih primerih delavci sami nočejo zaposlitve, "saj se z zaposlovanjem na črno izognejo plačilu dolgov do države ali drugih upnikov, zakonita zaposlitev pa bi lahko vplivala tudi na nekatere njihove prejemke". Inšpektorji odkrivajo, da delo na črno služi kot preizkus za morebitne poznejše zaposlitve. "Inšpektorji posebno opozarjamo na možnost delodajalca, da delavca v zavarovanje prijavi v osmih dneh od dneva začetka dela in ne pred tem ali na dan začetka dela. Nekateri delodajalci namreč po tem, ko inšpektor ugotovi zaposlovanje na črno, delavca zavarujejo za nazaj, s čimer sanirajo nezakonito stanje," dodaja Trčkova. Inšpektorji največ glob izrečejo, ker delodajalci z delavci ne sklenejo ustrezne pogodbe in jih ne prijavijo v sistem zavarovanja.

Komentarjev 4
  • Ronald Reagan 13:04 05.november 2013.

    Sami kitajci :-)

  • Ronald Reagan 13:03 05.november 2013.

    Bravo...

  • YASSIR 13:00 05.november 2013.

    Zanimiva povezava če koga zanima katera delnica je v 5 letih pridobila več kot 10000%pojdite na spodnji linkhttp://www.denarinfinance.com/?page_id=36in na vrhu tabele stolpec 5L kliknite na puščico navzdol in se bo sortiralo