Slovenija
25 ogledov

Vse več neplačnikov je tudi v bankah

banka NLB Boštjan Tacol
Banke. Strankam svetujejo, naj se oglasijo takoj, ko zaidejo v težave, ponujajo pa začasen odlog plačevanja ali reprogram.

Tudi v bankah priznavajo, da je težav z odplačevanjem kreditov vse več, le v NLB pravijo, da težav ni niti več niti manj, kot jih je bilo. V UniCreditu ugotavljajo, da so krive negotove razmere v gospodarstvu, nižanje razpoložljivega dohodka prebivalstva in vse več brezposelnih, v NLB pa omenjajo tudi, da težave povzroči dolgotrajna bolniška.

V UniCreditu ne opažajo razlik med različnimi vrstami kreditov, v NLB pa pravijo, da je največ povpraševanja po odobritvi reprograma ali moratorija pri stanovanjskih kreditih, zlasti pri tistih, ki so zavarovani s hipoteko. "Osebni krediti imajo največkrat nižje mesečne obveznosti in jih kreditojemalci večinoma uspešno obvladujejo," še pravijo v NLB.

Vse banke svetujejo, da se pri njih oglasite takoj, ko zaidete v težave. Ena rešitev je moratorij ali začasen odlog plačevanja, ki v NLB lahko traja največ 18 mesecev. Po odlogu pa stranko čaka višji obrok, saj se ročnost kredita ne spremeni in ga je treba nato odplačati v krajšem času (v času odloga pa se natečejo dodatne obresti). Druga možnost je podaljšanje ročnosti kredita, pri čemer se obrok zniža, a ga je treba odplačevati dlje. "V skrajnem primeru se lahko kreditojemalec odloči, da bo s soglasjem banke svojo nepremičnino prodal, s kupnino poravnal zapadle obveznosti do banke, za razliko pa kupil cenejšo nepremičnino ali jo najel," sklenejo v NLB.

Če ne najdemo dogovora, sledi brezplačno opozorilo o zapadli terjatvi, nato pa dva opomina in nazadnje obvestilo o odstopu od pogodbe ter poziv k plačilu celotne obveznosti iz pogodbe, pravijo v Hypo-Alpe-Adria Bank.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.