Slovenija
24 ogledov

Vse več okuženih tudi med starejšimi

Aids Reuters
V Sloveniji po letu 2003 opažamo porast števila diagnoz okužbe s HIV. Okoli 300 ljudi v Sloveniji ne ve, da je okuženih z virusom HIV. Zabeleženih je bilo letos 38 novih okuženih.

Klub temu, da število okuženih s Hiv v Sloveniji narašča, pa je okužena manj kot ena oseba na tisoč prebivalcev. "V letošnjem letu smo do 20. novembra 2013 na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) zabeležili 38 novih diagnoz okužbe s HIV, medtem ko je bilo v celem letu 2012 prepoznanih 45 novih diagnoz. Med 38-imi letos prepoznanimi okuženimi jih je bilo kar 22 oziroma 58 odstotkov poznih diagnoz, ko bi okuženi že morali prejemati protiretrovirusna zdravila. Zabeležili smo tudi osem novih diagnoz aidsa, od tega vseh osem sočasno z diagnozo okužbe s HIV in štiri smrti po diagnozi aidsa," pravi Irena Klavs z IVZ. 

Deset let - 377 okužb - 18 umrlih

V obdobju zadnjih desetih let (2003–2012) je bilo prepoznanih 377 okužb s HIV, medtem ko je umrlo 18 bolnikov z aidsom. Povečano število diagnoz po letu 2003 je predvsem posledica porasta primerov med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. V obdobju zadnjih desetih let je bilo med njimi največ novih diagnoz okužbe s HIV med starimi 30 do 39 let.

Ne samo mladi, ogroženi tudi starejši

"V začetku pandemije aidsa je veljajo, da se okužba s HIV in aids širita predvsem med mladimi, ki imajo običajno bolj tvegane spolne odnose. Zdaj pa podatki kažejo, da poleg mladih breme bolezni vse bolj prevzema tudi starejša generacija," je opozorila Evita Leskovšek z IVZ in dodala, da se je prvič od začetka pandemije aidsa zgodilo, da je med okuženimi v srednje razvitih državah več kot polovica, v razvitih državah pa tretjina starejše populacije. "To pomeni, da je potrebo preventivna sporočila prilagoditi tej skupini prebivalstva, saj imajo tudi starejši ljudje tvegana spolna vedenja."

Odločilno pravočasno testiranje

"Več kot polovica okuženih oseb bi ob diagnozi že morala prejemati protiretrovirusna zdravila," opzarja Leskovškova in dodaja, da se je potrebno zavedati, da imajo okuženi ob zgodnji diagnozi in zdravljenju daljše in bolj kvalitetno življenje. Po njenem mneju je eden glavnih razlogov za nizko udeležbo stigmatizacija okuženih, obolelih in rizičnih skupin. Zato želijo testiranje pri nas normalizirati in ga priblžati predvsem skupinam z večjim tveganjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.