Slovenija
29 ogledov

Vse več otrok brez zavarovanja

Zdenka Čebašek Travnik (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik opozarja na vse več otrok brez zdravstvenega zavarovanja kot posledico krize.

Policija in tožilstvo sta okrepila dejavnosti s področja kršitve pravic delavcev in sta samo v tekočem letu podala okrog 200 ovadb, je izjavila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

Ugotovila je tudi, da je precej otrok ostalo brez zdravstvenega zavarovanja, kar je posledica neplačevanja prispevkov s strani delodajalcev. Točne številke sicer na uradu nimajo, ocenjujejo pa, da je kakih 3.000 odraslih oseb ostalo brez zdravstvenega zavarovanja.

Zato skupaj z ministrom za zdravje preučujejo možnost, da bi bili vsi otroci do 18. leta starosti zavarovani ne glede na zaposlitveni status staršev. Na varuha se v tem letu vse več obračajo tudi ljudje, ki so prejeli vse socialne transferje, a jim ti ne zadoščajo za osnovno preživetje.

Okoljsko ministrstvo neusklajeno in neodzivno
Ministrstvo za okolje na pozive in opozorila varuha človekovih pravic ne odgovarja ali pa odgovarja z zamudo in nepopolno, največ težav pa je z inšpektoratom za okolje in agencijo za okolje, saj med sabo nista usklajena – je opozorila namestnica varuha Kornelija Marzel.

Opozorila je tudi na  nedorečeno ali neustrezno zakonodajo, zaradi česar je bil urad varuha večkrat prisiljen pomagati bodisi državnim organom bodisi lokalnim skupnostnim pri iskanju odgovorov, kdo je pristojen in odgovoren za reševanje sicer perečih okoljskih problemov. 

Marzelova je to trditev podkrepila z informacijo o deponiji gum na Dravskem polju v občini Kidričevo, ki je "pozabljena od države“. Tudi Koče pri Triglavskih jezerih še vedno čaka na rešitev čiščenja greznice v planinskih kočah nad 1.500 metri. Podobno se godi 500 nerešenim vlogam s področja vodnih zemljišč, ki že deset let čakajo na reševanje.

"Minister Žarnič je zadnjič obljubil projektno skupino za reševanje vlog, a do danes nismo prejeli odgovora, kdo jo vodi," poudarja Marzelova. Kot primer pozitivnega ukrepanja državnih organov so na uradu varuha izpostavili občino Bežigrad, ki je sicer po 17 letih obnovila postopek denacionalizacije; pozitivno je dejstvo, da so se na občini njihovemu pozivu odzvali razmeroma hitro in primer rešili v tekočem letu, pobudnica se je namreč šele v tem letu obrnila na urad varuha človekovih pravic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.