Slovenija
1197 ogledov

Vse več otrok ne hodi v šolo

šolarka Shutterstock
Šolanje na domu. Pred devetimi leti so bili štirje, letos pa starši doma šolajo že 124 osnovnošolcev. Varuhinja človekovih pravic meni, da je treba njihov napredek preverjati več kot enkrat na leto.

"Šolanje na domu ima kar nekaj ključnih prednosti pred tradicionalnim načinom šolanja," pravi Gita Mateja de Laat, ki že drugo leto na domu šola svojo hčer. "Začeli smo lani, ko je postala šoloobvezna. Z rezultati smo za zdaj zelo zadovoljni, enako kot večina staršev, ki jih poznamo in šolajo otroke doma," dodaja. Podatki razkrivajo, da število na domu šolajočih osnovnošolcev raste že zadnjih sedem let. Letošnje šolsko leto je šolanje na domu tako začelo 35 otrok več kot lani.

Kontrolke enkrat na leto

Čeprav se večina staršev za šolanje otrok na domu odloča v prvem razredu, mnogi začnejo šele pozneje. Starši imajo to možnost po zakonu o osnovni šoli. Otrok je formalno vpisan v osnovno šolo. Da bodo nadaljevali šolanje na domu, morajo vsako leto posebej obvestiti šolo. "Učenec, ki se izobražuje na domu, mora opravljati preverjanje znanja, na podlagi katerega se ugotovi doseženi standard znanja," pojasnjujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Osnovna šola znanje preveri ob koncu šolskega leta. Če učenec standardov ne doseže, lahko znanje še enkrat preverja pred začetkom naslednjega leta. "Če ga ne opravi uspešno, mora v naslednjem šolskem letu nadaljevati osnovnošolsko izobraževanje na javni ali zasebni osnovni šoli," pravijo na MIZŠ.

Starši so lahko kaznovani

"Ker vmes ni nadzora, je preverjanje znanja na koncu leta lahko prepozno," meni varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Smiselno se ji zdi, da bi preučili, ali je mogoče znanje preverjati pogosteje, da bi "pri starših, ki ne znajo skrbeti za svoje otroke, uredili, da gredo ti nazaj v šolo," še pravi Nussdorferjeva. De Laatova se s tem ne strinja: "Praviloma starši in šola sodelujemo. Učitelji nam posredujejo dodatni učni material (poleg knjig in delovnih zvezkov, ki jih kupimo na začetku leta), ki ga uporabljajo v razredu, s čimer lahko ugotovimo, ali otrok zna zahtevano snov." Na MIZŠ dodajajo, da so starši lahko kaznovani za prekršek, če so krivi, da izobraževanje otroka na domu ne poteka v skladu z zakonom.

Uči jih lahko kdorkoli

Zakon sicer ne predpisuje pogojev za osebe, ki otroka poučujejo na domu, niti jim po zagotovilih MIZŠ v ta namen niso zagotovljena javna sredstva. De Laatova priznava, da se mora za šolanje na domu eden od staršev praviloma odpovedati službi, "kajti šolanje otroka zahteva od nas veliko časa, truda in predvsem predanosti zadani nalogi". De Laatova pravi, da se starši za tovrstno obliko šolanja odločajo, ker je mogoče poučevanje tako močno prilagoditi otroku, zaradi česar je učenje učinkovitejše, saj je mogoče snov poglabljati. Ključne prednosti vidi še v prilagodljivejšem urniku, krepitvi družinskih vezi, času, da otroku predstavijo znanja, ki niso del šolskega programa, ter posvečanju otrokovim interesom in talentom. "Medpredmetno poučevanje poteka lažje, otrok pa tudi lažje dobi lastno izkušnjo," še meni de Laatova.

Komentarjev 38
  • mph 09:56 14.maj 2013.

    oh, glede na to, koliko je pametnih staršev na svetu, zakaj pa bi sploh imeli šole in nenazadnje lahko se ukine tudi srednje in fakse.... saj lahko tudi tam modrujemo po istem ključu. Mislim .... Marija Terezija pa se v grobu obrača. ....

  • majmun1978 11:08 11.maj 2013.

    super gremo nazaj v čas pred marijo terezijo ki je uvedla šolezelo napredno razmišljamne resmmmmm kolko lepih spominov je na osnovno šolo,se najde tudi kaj slabega,pa malce,ribanje po šoli pozimi,kičkanje....no pol pa se šolajte doma,zaostali folk zarukan prepotenten....

  • majmun1978 11:08 11.maj 2013.

    super gremo nazaj v čas pred marijo terezijo ki je uvedla šolezelo napredno razmišljamne resmmmmm kolko lepih spominov je na osnovno šolo,se najde tudi kaj slabega,pa malce,ribanje po šoli pozimi,kičkanje....no pol pa se šolajte doma,zaostali folk zarukan prepotenten....