Slovenija
22 ogledov

Vse več revnih, vse manj na sociali

Grafit Saša Despot
Socialni prejemki. Upravičencev vse manj. Sindikati trdijo, da vlada otežuje dostop do socialnih pravic.

“Država se je očitno odločila, da nova socialna zakonodaja zasleduje svoj cilj, to je oteževanje dostopa do socialnih pravic,” pravijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Trdijo, da se je število prejemnikov socialnih pomoči drastično zmanjšalo.

Ko smo želeli trditve preveriti pri ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), so se tam raje, kot da bi odgovorili na naša vprašanja, odločili, da danes pripravijo tiskovno konferenco, na kateri naj bi predstavili podatke, ki smo jih želeli.

Kreditna (ne)pravičnost

Zanimalo nas je, kakšen je trend zmanjševanja števila upravičencev do otroškega dodatka, denarne socialne pomoči, državnih štipendij in varstvenega dodatka. Prav tako smo želeli izvedeti, ali se zdi ministrstvu smiselno, da so socialni prejemki vezani na premoženje, obremenjeno s krediti.

Kar 70-odstotni padec

Po podatkih statističnega urada je lani pod pragom revščine živelo 273 tisoč ljudi, kar je za 19 tisoč več kot leto prej. Kljub večjemu številu revnih, ki na mesec zaslužijo manj kot 600 evrov, pa v ZSSS opozarjajo, da se je število upravičencev do otroškega dodatka med 1. decembrom lani in 1. septembrom letos znižalo za 92.606. Otroški dodatek tako po novem dobiva 281.138 ljudi. Za okoli 13 tisoč se je zmanjšalo tudi število prejemnikov državnih štipendij, število prejemnikov varstvenega dodatka pa je manj za 70 odstotkov. “Pri tem se je zaradi učinkovite zastraševalne kampanje varstvenemu dodatku odpovedalo 12 tisoč upokojencev,” še pravijo na ZSSS. Prepričani so, da želi vlada to “tudi prevaliti v predloge proračunov za leti 2013 in 2014. Tako se transferji posameznikom in gospodinjstvom v letu 2013 glede na leto 2011 zmanjšujejo za 152,28 milijona evrov.”

Razlog padanja ni znan

Po podatkih MDDSZ, ki so javno dostopni na spletu, je lani mesečno denarno socialno pomoč v povprečju prejemalo 51.651 ljudi. V prvih osmih mesecih letos je bilo prejemnikov že 3.794 manj. Na ministrstvu nam niso pojasnili, kako si razlagajo ta trend, zato ni jasno, ali je povezan z dejstvom, da država po smrti upravičenca od dedičev zahteva vrnitev pomoči v postopku dedovanja premoženja.

Komentarjev 7
  • Tupamaros 12:47 30.oktober 2012.

    Število se ujema s številom volivcev, ki vztrajno volijo in izvolijo hinavce, demagoge in podobno retardirano sodrgo.LPTupamaros

  • izRODEk 15:29 29.oktober 2012.

    Na ministrstvu se tega kajpak zavedajo, zato nočejo odločiti v primeru pritožbe, ki na to opozarja, saj bi v tem primeru morali izplačati razliko, obresti in odškodnino vsem prosilcem, ki so jih prikrajšali za ta znesek. A vendar, enkrat bodo ...prikaži več morali odločiti in, ko bo odločeno, bo v korist prosilcev. Kasneje kot bo, večji bodo stroški za državo.NE janšizmu!

  • izRODEk 15:28 29.oktober 2012.

    Polni znesek denarne socialne pomoči je Borut Pahor pred nastopom vlade Janeza Janše Ivana dvignil iz takratnih 230 evrov in še nekaj centov na 281 evrov. Pa je varčevalni ukrep vlade to izvajanje ustavil in ta znesek zmanjšal na 260 ...prikaži več evrov. Problem je, ker so pogodbe pričele veljati s 1.1.2012, ob istem času pa je tudi prišlo do spremembe zakona in do zmanjšanja sredstev. Prosilci, ki so za pomoč zaprosili v decembru 2011, in bi jim morali pogodbe vročiti PRED 1.1.2012, bi bili tako za dobo do 6mesecev upravičeni do zneska 281 evrov. Ker pa je zaradi pregrešno dragega in neučinkovitega računalniškega programa prihajalo do zamud in so odločbe izdajali šele v mesecu februarju, je prišlo do zmešnjave rokov. Ostaja pa dejstvo, da je država okradla socialno ogrožene za 21 evrov saj jim v nobenem primeru ne bi smela vzeti, zmanjšati znesek, ki ga je pred tem sama sprejela. Tudi zaradi tega ne, ker je bila doba, ko je predlagala znesek 281 prekratka, da bi lahko to spremenili. Na