Slovenija
22 ogledov

Vse več ropov pošt zagrešijo tujci

Po ropu pošte ... Nino Verdnik
Celjski policisti so uspešno preiskali tri rope pošt. Ob tem poudarjajo, da je sodelovanje med policijo in Pošto Slovenije uspešno, ključno vlogo pri raziskovanju pa da igrajo očividci, ki naj jim čim prej po dogodku sporočijo uporabne podatke.

Celjski policisti so uspešno preiskali majski rop v Jurkloštru ter junijska v Polzeli in na Ravnah na Koroškem. Slednji se je zgodil 28. junija, ko je oboroženi in zamaskirani storilec vstopil v prostore poslovalnice pošte, zagrozil uslužbenkama in zahteval denar, nato pa pobegnil s kraja. Med begom je izgubil vrečo z denarjem, ki jo je policija pozneje našla.

Na podlagi ugotovitev so policisti odvzeli prostost 25-letnemu domačinu, zoper katerega bodo podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja ropa, je dejal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Celje Damijan Turk.

Trend ropov se spreminja

Višji kriminalistični inšpektor iz Uprave kriminalistične policije, Generalne policijske uprave, Aleš Kegljevič je ob tem poudaril, da se načini in trendi izvrševanja ropov pošt spreminjajo. V zadnjih dveh letih so v porastu predvsem ropi v skupinah dveh do štirih oseb. Večina storilcev je povratnikov, vse več roparjev pa prihaja iz tujine – Bosne in Hercegovine, Črne gore in Srbije.

"Prav v teh primerih ugotavljamo, da omenjene skupine storilcev ne izvršujejo ropov samo na območju Slovenije, temveč v intervalih izvršujejo kazniva dejanja ropov tudi v domačem okolju in na območju ostalih držav članic Evropske unije," je dodal Kegljevič.

Pošta Slovenije krepi varnost

Zaradi večjega števila ropov je Pošta Slovenije močno poostrila varnost. V 150 poslovalnicah so vgradili video sistem, z izgradnjo sistema videonadzora pa bodo nadaljevali, dokler ne bodo z njim opremljene vse pošte. 270 poslovalnic so opremili tudi z dimnimi denarnimi pastmi. "Lani smo v Pošti Slovenije za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja namenili 2,5 milijona evrov. Tolikšna sredstva pa so predvidena tudi za letošnje leto," je ob tem dejal direktor Področja korporativne varnosti in nadzora v Pošti Slovenije Mitja Štampfer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.