Slovenija
18 ogledov

Vse več Slovencev kruh služi v Avstriji

Žurnal24 main
Število Slovencev, vključenih v naš zdravstveni sistem, ki delajo v Avstriji, se je v osmih mesecih povečalo za 17,5 odstotka.

Odhodi. S krizo se ne povečuje le število Slovencev, ki se selijo v Avstrijo, ampak tudi tistih, ki se tja vozijo na delo. Konec avgusta je bilo nekaj več kot šest tisoč Slovencev, ki delajo v Avstriji, a so vključeni v slovenski zdravstveni sistem, kar je 17,5 odstotka več kot konec lanskega leta in kar trikrat več kot decembra 2010.

Vseh je verjetno še več

Kot poudarjajo na Statističnemu uradu RS (Surs), ti podatki ne predstavljajo vseh Slovencev, ki se na delo vozijo v to sosednjo državo, saj zajemajo le posameznike, ki koristijo zdravstvene storitve v Sloveniji, pokojninsko pa so zavarovani v Avstriji. Vseh Slovencev, ki delajo pri severnih sosedih, je tako verjetno še več. "Očitno je poglobljena kriza zaposlovanja v Sloveniji prisilila večje število Slovencev, da so se odločili za delo v Avstriji," je trend komentirala Nuška Brnot s Sursa.

Skoraj 80 odstotkov Slovencev, ki po teh podatkih odhajajo na delo v Avstrijo, prihaja iz Pomurske in Podravske regije, nekaj več kot 13 odstotkov pa jih je iz Koroške. Zanemarljivo majhen delež jih prihaja iz Notranjsko-kraške, Goriške in Zasavske regije. Na Sursu nimajo podatkov o pogostnosti in tipu teh migracij. "Ne vemo, ali gre za dnevne, tedenske ali mesečne migracije Slovencev," je pojasnila Brnotova.

Komentarjev 1
  • dragec 07:42 03.december 2013.

    In, kdo kroji politilo zdravstva v SLO. politiki. In kaj naredi politik, ko ni uspešen? PONUDI ODSTOP - ALI ODSTOPI