Slovenija
904 ogledov

Vsebina pisma še skrivnost, a je "zelo dobro pripravljeno"

Miro Cerar
1/4
Saša Despot Izjava Mira Cerarja za medije v zvezi s pismom Evropski komisiji.
Slovenija je začela s postopkom v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe. Pismo, ki bo najprej romalo v Bruselj, je skoraj že pripravljeno.

"Osnutek pisma Evropski komisiji je zelo dobro pripravljen," je besede zunanjega ministra Karl Erjavca potrdil še predsednik vlade Miro Cerar, ki se je danes seznanil z vsebino pisma Evropski komisiji (EK) o tožbi Hrvaške.

"Pravne podlage moramo pripraviti tako, da bodo utemeljene na vseh nivojih. Prvi krak je, da pošljemo Evropski komisiji pismo, v katarem predstavimo konkretne kršitve Hrvaške," je dejal predsednik vlade, ki pa o podrobnostih še ni želel govoriti, ker je pismo še v fazi osnutka. Vsebino pisma naj bi v četrtek obravnavala vlada, nato pa bodo z njimi seznanili parlamentarni odbor za zunanjo politiko.

Pri tej zadevi je po besedah Cerarja namreč ključna enotnost vseh organov.

Vsebina pisma z več prilogami je sicer še strogo varovana skrivnost, a je Erjavec zagotovil, "da je vse pripravljeno tako, kot je treba" in vsebuje  vse elemente, ki so potrebni za vložitev tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji.

Slovenija naj bi pismo Evropski komisiji sicer poslala na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, ki določa, da mora država članica preden vloži tožbo proti drugi državi članici zaradi domnevne kršitve obveznosti, zadevo predložiti komisiji. Evropska komisija pa nato poda obrazloženo mnenje, potem ko je bila obema državama dana možnost, da se v kontradiktornem postopku ustno in pisno izrečeta.

Če se Evropska komisija izreče negativno ali če se sploh ne izreče, to ne preprečuje možnosti, da država sama predloži zadevo Sodišču Evropske unije.

Komentarjev 12
  • jakec1575 09:51 01.marec 2018.

    Toliko bobnajo o tem, da so Americani in Izraelci ze naspicili vse svoje naprave in prisluskujejo mobitelom, sobam in se cemu. pomoje ze vedo vsebino pisma. Hrvati pa posledicno tudi.

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 18:02 28.februar 2018.

    Spet bomo zgubili tako kot vedno

  • francl12 17:02 28.februar 2018.

    ISTRA JE NAŠA!