Slovenija
11 ogledov

Vseljeni, a nezadovoljni

Najemniki so v preteklosti ploščice v kuhinji razbijali in polagali nove, ki so Žurnal24 main
Celovški dvori. Najemnica se je pritožila zaradi pomanjkljivosti, ne pa tudi zaradi plesni v kleteh.

Ljubljana. V kuhinji na steni ni ploščic, na parketu ni zaključnih letev, stanovalci smo morali zamenjati ključavnice, je domnevne pomanjkljivosti naštevala najemnica neprofitnega stanovanja v Celovških dvorih, ki se je vselila med prvimi 124 stanovalci. “Če je novo, naj bo novo,” je dodala.

Ključi novembra
Rešitev.
Preostalih 227 upravičencev bo ključe neprofitnih najemnih stanovanj dobilo novembra, je napovedal ljubljanski župan Zoran Janković. Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril je namreč postala direktorica Vegrada AM (investitor Celovških dvorov) in našla novega upravnika, družbo Unih, ki je že zagotovila pogoje za vselitev v do zdaj edini naseljeni lameli 6.

Zmotilo jo je tudi, da v stanovanju ni kuhinje, ki bo za neprofitne najemnike precejšen strošek, in da je kuhinja z dnevno sobo mišljena kot ena soba, tako da ima “dvosobno stanovanje” le eno spalnico. “Vsa neprofitna najemna stanovanja (vsaj zadnjih 15 let) so neopremljena. Tudi ob preselitvah iz enega v drugo staro stanovanje so neopremljena, torej brez kuhinjske opreme,” je na očitke odgovorila Jožka Hegler, direktorica Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (JSS MOL). Tudi če se najemnik zamenja, mora vrniti popolnoma prazno stanovanje.

JSS MOL ne bo dal denarja
Za stanovanje bi sicer najemnica morala plačevati 212 evrov najemnine na mesec, ker je brezposelna, pa pričakuje, da bo dobila 80 odstotkov subvencije. Tako bo za najem plačevala le okoli 42 evrov. Ker namerava sama položiti ploščice v kuhinji in letve ter prebarvati okenske police, bo račune – menda po nasvetu socialnega delavca – izstavila JSS MOL.

Stanovanja so primerna za bivanje, dokončana in v stanovanjih ni plesni. Ta je le v nekaterih kletnih etažah.
Jožka Hegler, JSS MOL

Pri novogradnjah ni nobenega razloga, da bi najemnikom karkoli povrnili,” pravi Heglerjeva. Vsa stanovanja sta sicer pred najemom skupaj pregledala najemnik in strokovni delavec JSS MOL, v primopredajni zapisnik pa so bile vnesene tudi morebitne pomanjkljivosti, na primer letve na parketu, ki jih bo v garanciji odpravil prodajalec, torej Vegrad AM.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.