Slovenija
2436 ogledov

Državna odlikovanja za tri glasbene skupine, eno odlikovanje podeljeno posmrtno

Nataša Pirc Musar Profimedia
Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo pred dnevom samostojnosti in enotnosti podelila odlikovanja zaslužnim na področjih obrambe države, manjšin, glasbe, športa in znanosti.

Med prejemniki odlikovanj so Sova, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, Smučarska zveza Slovenije in Marcos Tavares ter glasbene skupine Kameleoni, Laibach in Pankrti.

Častni znak svobode je predsednica posmrtno podelila Borutu Novaku za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. Z zlatim redom za zasluge je predsednica posmrtno odlikovala Mirana Potrča, in sicer za izjemne zasluge pri osamosvajanju Slovenije in za odgovorno ter načelno politično držo.

Prav tako zlati red je namenila še Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ob 100-letnici delovanja ter za izjemen razvoj področja ginekologije in porodništva.

Srebrni red za zasluge si je za izjemno delo in zasluge pri varnosti, obrambi in zaščiti Slovenije ter za odlično sodelovanje na obveščevalno-varnostnem področju v mednarodnem prostoru prislužila Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova).

Medaljo za zasluge je dodelila 12 prejemnikom, zaslužnim na področju zdravstva, manjšin, glasbe, športa in znanosti. Med njimi nogometašu Marcosu Tavaresu ter glasbenim skupinam Kameleoni, Laibach in Pankrti.

Red za zasluge pa bo podelila šestim prejemnikom, med njimi Srečku Šestanu in Smučarski zvezi Slovenije.

Sicer pa bo dogajanje pred dnevom samostojnosti in enotnosti zaznamoval tudi prednovoletni sprejem za svojce padlih v vojni za Slovenijo, za varnostne strukture RS in predstavnike veteranskih organizacij, ki ga bo na Brdu pri Kranju gostil predsednik vlade Robert Golob.

Zvečer se v ljubljanski stolnici odvila sveta maša za domovino pred državnim praznikom dneva samostojnosti in enotnosti, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Tudi Društvo poslancev 90 bo slovesnost pred praznikom danes obeležilo na Ljubnem ob Savinji, kjer bodo v luči letošnjih poplav posebno priznanje podelili slovenskim gasilcem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Kmodri 15:00 22.december 2023.

    Pero je car, saj je njegov refren v songu nekako takole: Destar... Janez kurbin sin...

  • jakec42 08:16 22.december 2023.

    sledijo pomilostitve!

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 09:35 21.december 2023.

    Državna sekretarka za čivave je pozabila na enega in edinega Marka Breclja, frontmana Buldožerjev in izvajalca svojih komadov, vodje MMC Koper, pesnika in showmana!!