Slovenija
12099 ogledov

Vsi, ki so sklenili predporočno pogodbo, na očeh javnosti

notarska zbornica
"Ni res, da so me seznanili, da bodo podatki javni," pravi naš sogovornik.

Notarska zbornica je javno objavila register parov, ki so od uveljavitve družinskega zakonika sredi aprila pa do danes sklenili predporočno pogodbo oziroma pogodbo o ureditvi premoženjskopravnih razmerij. Predsednica notarske zbornice Sonja Kralj trdi, da so bili vsi podpisniki o tem, da se bodo podatki o podpisu njihove predporočne pogodbe znašli v javnosti, seznanjeni. 

"Nisem vedel, da se bodo podatki o predporočni pogodbi znašli v javnosti"

"Nisem vedel, da bi seznam javen," pa nasprotno pravi eden od podpisnikov predporočne pogodbe, ki smo ga našli v Registru pogodb o ureditvi premoženjskopravnih razmerij, vendar z imenom ne želi biti imenovan. "Hkrati se mi zdi zelo nepotrebno obešati take podatke na internet," pravi naš sogovornik.

Jan Cvitkovič: "Nikoli nisem podpisal predporočne pogodbe"

Jan Cvitkovič | Avtor: Mediaspeed.net Mediaspeed.net
V javnem registru pogodb o ureditvi premoženjskopravnih razmerij je tudi nekaj javnosti znanih imen, med njimi režiser Jan Cvitkovič. "Predporočna pogodba? Je nikoli nisem podpisal in me ne zanima," nam je na vprašanje, ali ga moti, da so podatki o podpisu predporočne pogodbe javni, odgovoril Cvitkovič.

Pogodba ne le za zakonsko zvezo, ampak tudi za razvezo

"Družinski zakonik v prvem odstavku 85. člena določa, da je pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij pogodba, s katero se zakonca dogovorita o vsebini njunega premoženjskega režima, ki se razlikuje od zakonitega. V njej lahko sporazumno uredita tudi druga premoženjska razmerja za čas trajanja zakonske zveze kakor tudi za primer razveze," pojasnjujejo na notarski zbornici. 

V javnem registru pogodb o ureditvi premoženskopravnih razmerij se stranke znajdejo tudi ob ločitvi, če pri notarju sklenejo pogodbo o ureditvi pravnopremoženskih zamerij ob razvezi. "V navedeni register je vpisan sporazum o ureditvi premoženjskopravnih razmerij med zakoncema. Le-ta se skladno s 1. odst. 85. čl. DZ, sklepa tudi za primer razveze in tudi v tem primeru vpiše v register. Ker s točnimi podatki ne moremo in ne smemo razpolagati predvidevam, da gre za sporazum, sklenjen za primer razveze in ne za predporočno pogodbo," razlaga notar Gregor Mesar.

Tudi v tem primeru pa mora notar stranko obvestiti, da se bodo njeni podatki znašli v javnem registru. Notar Gregor Mesar zatrjuje, da se tega držijo. "Stranke obvestimo tudi o tem, da se register vodi na spletni strani Notarski zbornici Slovenije in je javen," poudarja Mesar. 

Predsednica notarske zbornice: Javnost podatka pomembna za zaščito poslovanja

V javno objavljenem registru je trenutno 37 parov, ki so sklenili pogodbo o ureditvi pravnopremoženjskih razmerij. 
Vzpostavitev registra narekuje zakon, javno objavljeni podatki pa so: ime in priimek, naslov, datum sklenitve pogodbe, datum začetka veljavnosti. "Javnost podatka, da sta zakonca drugače uredila svoje premoženje, kot je zakonski premoženjski režim, zagotavlja na eni strani varnejši in transparentnejši način poslovanja zakoncev s tretjimi osebami in se tem nedvomno utrjuje varnost pravnega prometa, na drugi strani pa varuje zakonce pred morebitnimi medsebojnimi zlorabami," pojasnjuje predsednica notarske zbornice. 

Informacijska pooblaščenka: Smiselnost in utemeljenost pod vprašajem

"Če je bil smisel te javne objave predvsem varstvo tretjih posameznikov, ki vstopajo v poslovne odnose z zakoncema, se obenem še toliko bolj utemeljeno postavlja vprašanje o smiselnosti in utemeljenosti tega posega v zasebnost zakoncev, ker ta isti člen določa, da sama javnost podatka o tem, da obstaja pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij, ne izključuje splošnih pravil o zaupanju v zemljiško knjigo in o domnevi lastninske pravice, ki jih določata zakon, ki ureja stvarnopravna razmerja, in zakon, ki ureja zemljiško knjigo. Zaradi varnosti pravnega prometa bi zato bilo bolj smiselno, da bi bila nivojska dostopnost do določenih relevantnih podatkov denimo glede statusa konkretne nepremičnine, na voljo tistim posameznikom, ki stopajo v pravno-poslovne odnose z zakoncema, ne pa splošna javna objava dejstva sklenjene zakonske zveze in samega obstoja te pogodbe," pa pravi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Podpisnik predporočne pogodbe: Podatki naj bodo javni, vendar je potreben filter

"Dejstvo je, da je treba že samo za objavo fotografije otroka iz vrtca podati svoje soglasje, zato bi bilo smiselno, da bi tako ravnali tudi s temi podatki. Smiselno je, da imajo določene osebe možnost dostopa do teh podatkov, tukaj mislim recimo banko, sodišče, izvršitelja, notarja ... vendar bi bilo smiselno, da se pri tem uporablja filter," pravi naš sogovornik, eden od podpisnikov predporočne pogodbe, ki smo ga našli na javno objavljenem registru pogodb o ureditvi premoženskopravnih razmerij. "Zahtevo za vpogled v podatke bi bilo treba predložiti sodišču to pa bi podalo oceno ali je ta oseba do tega podatka upravičena, oziroma obstaja pravni interes."

Pari sicer lahko predporočne pogodbe v Sloveniji sklepajo od 15. aprila. Pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij je namenjena  parom, ki jim zakonska določila o delitvi premoženja ob morebitni razvezi ne ustrezajo. Pogodba omogoča prosto izbiro ureditve premoženjskih razmerij, na pristojnem ministrstvu pa predvidevajo, da bodo pogodbe sklepali predvsem premožnejši. 

parček, roke, ljubezen Slovenija Predporočna pogodba: Jo bodo res sklepali le premožni?

Katoliška cerkev pri tem opozarja na "pomembno nevarnost": "zaročenca, ki bi ženitno pogodbo sklepala kot varovalo za primer razveze, bi s takšnim dejanjem že nakazovala na to, da zakona ne pojmujeta kot nekaj trajnega in za vse življenje. V takem primeru bi lahko govorili o hibi v privolitvi, zakon pa bi se lahko razglasil celo za ničnega," so zapisali v sporočilu na svoji spletni strani. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar Bella_McComas
    Bella_McComas 18:14 22.julij 2019.

    Google zdaj plačuje od 130 do 180 USD na uro za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem tednu te pogodbe sem zaslužil 8735 dolarjev. Ta služba je res neverjetna in ...prikaži več mi daje velik delež dohodka vsak dan. Prepričan sem, da boste dobili najboljši rezultat. Več o tem lahko preberete tukajj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob99.Com

  • Avatar Zala
    Zala 18:01 22.julij 2019.

    Zakaj je nujno, da je predporočna pogodba javna ? Zakaj ne vse pogodbe, vključno z oporoko, ki je tudi neke vrste pogodba ?

  • mojglas 15:21 22.julij 2019.

    Bravo! Sedaj pa jih bodo šli tožit in zmagali, lepe odškodnine se obetajo....Ko ne vejo kaj bi si začeli pa grejo kozlarije ven spravljat. Koga to zanima kdo je sklenil predporočno pogodbo?