Slovenija
207 ogledov

Vsi moramo na sodišče, RTV in zbornice lahko to delajo same

Sklep o izvršbi Kmetijsko gozdarske zbornice zurnal24.si
Če vam kdo ostane dolžan, morate od sodišča zahtevati izdajo sklepa o izvršbi. RTV Slovenija in Kmetijsko gozdarska zbornica pa lahko to delata sami. Strošek za osem evrov dolga je okrog 55 evrov.

"Za osem evrov mi je Kmetijsko gozdarska zbornica poslala sklep o izvršbi, ki ga je zaračunala 25 evrov. Denar so mi trgali, še preden sem dvignil pošiljko," nam je sporočil bralec, ki ga čudi, da lahko zbornica kar sama izda sklep o izvršbi. Menil je namreč, da to lahko storita le finančna uprava ali sodišče. 

To je izterjava prispevka za leto 2014

"Odločbo o odmeri zborničnega prispevka člani KGZS prejmejo v tekočem letu za preteklo leto. V primeru, ki ga navajate, gre verjetno za odločbe poslane junija 2015  in so se nanašale na zbornični prispevek za leto 2014, saj za letošnjo odmero še nismo pošiljali opominov. Marca 2016 so vsi dolžniki prispevka za leto 2014 prejeli zadnji opomin pred izvršbo. Tudi po navadi opomine za pretekla leta pošiljamo marca, torej preden pošljemo  novo odmero zborničnega prispevka. Poslani opomin vključuje samo znesek dolga in v njemu ni nobenih zamudnih obresti niti stroškov. Skratka, dolžniki so imeli več kot eno leto časa plačati zbornični prispevek," pojasnjujejo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. 

Dodajajo, da izvršbo neplačanega prispevka izvedejo ne glede na znesek, sklepe o izvršbi pa izdajo enkrat letno, običajno v oktobru, in sicer za prispevke, ki so neplačani leto ali več (torej ne za tekoče leto). 

Denar | Avtor: Profimedias Profimedias
Samo za stroške izterjave več, kot znaša povprečen prispevek

Povprečen neplačan prispevek je znašal 25 evrov, izdali pa so jih 1776 (skupaj ima zbornica približno 91 tisoč članov). 

Dodajajo, da bi se neprijetnostim in dodatnim stroškom člani lahko izognili s pravočanim plačilom, saj ne gre za velike zneske. Največ članov mora plačati osem evrov na leto, povprečni prispevek pa je 18 evrov na leto. 

Za osem evrov dolga, ki je šel v izvršbo, mora dolžnik plačati 25 evrov stroška za izdajo sklepa, nato pa še okrog 30 evrov banki za obdelavo in izvedbo izvršbe, torej približno 55 evrov stroškov za osem evrov dolga. 

Pravica do samostojne izvršbe so poslanci uzakonili

Zbornici pravico, da izda sklep o izvršbi, daje 25. b člen zakona o kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki določa, da postopek izterjave zborničnega prispevka uvede in vodi zbornice ter da se za postopek izterjave  smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja davčni postopek. Zato tudi 25 evrov stroška za izdajo sklepa. Ministrstvo za finance je že napovedalo, da bo ta strošek znižalo, predvidoma že januarja bo le še 10 evrov. 

Veterinarji sami, za zdravnike dela država

Medtem ko morajo podjetja sklep za izvršbo zahtevati na sodišču, ga lahko sama izda RTV Slovenija in praviloma tudi zbornice, ki imajo obvezno članstvo, da to delajo sami, so nam potrdili na Veterinarski zbornici Slovenije. 

Za Zdravniško zbornico Slovenije pa izterjave opravlja Finančna uprave Republike Slovenije (Furs). Ta poleg davkon in prispevkov izterjuje tudi denarne nedavčne obveznosti drugih predlagateljev, ki jih je preko 600. "Gre za obveznosti, ki so jih z aktom naložili drugi organi, ki so pristojni za odmero teh obveznosti (policija, sodišča, upravne enote, različni inšpektorati  in drugi). Furs v teh primerih akt drugega organa le prisilno izvrši, kar opravi na predlog organa, ki je obveznost z aktom odmeril," so pojasnili na finančni upravi.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • kontrahan 13:54 28.oktober 2016.

    Glavno je, da so naši posranci to uzakonili. 90 budal lepo brez vsake odgovornosti je,....jo vse.

  • Avatar praufo
    praufo 13:53 28.oktober 2016.

    slovenski fašizem na kvadratkakšna inštitucija pa je kmetijsko gozdarska zbornica, kdo si je to izmislil in zakaj je potrebna ? zanima me kje so tisti avtorji nove slovenske ustave, ... dobr bučar je že pokojni, ampak, kje so ...prikaži več ostali hinavci in parazitita država je ustanovila takšne in drugačne zbornice, ki najdejo "svoje žrtve" in te morajo plačat "obvezni prispevek" al kako se reče tej dajatvi, rtv prispevek je tudi obvezen, zakaj ?, dimnikarji so spet obvezni, zakaj ... ? državi je v svoji pogoltnosti skoraj že zmanjkalo idej kako še olupit državljana, ker DDV na trošarino ni dovolj ... enkrat si poglejte račun za elektriko, pa me res zanima zakaj se plača trošarina na elektriko in potem še ddv gorbravo slovenija

  • korisnik_362 13:47 28.oktober 2016.

    V članku je pojasnjeno, da lahko zbornica zaračuna stroške sklepa o izvršbi, ki so enaki strošku izdaje sklepa o davčni izvršbi, saj se za izterjavo smiselno uporabljajo določbe zakona o davčnem postopku.