Slovenija
12 ogledov

Vsi na predelavo

Na Cerodu lahko od 1. marca smeti odložijo le tisti, ki te pripeljejo predhodno Žurnal24 main
Cerod. S prevozom odpadkov v Lenart se od včeraj strinjajo tudi druga komunalna podjetja.

Aneks o prevozu odpadkov na predelavo v Lenart so včeraj s Cerodom podpisala tudi komunalna podjetja iz Metlike, Črnomlja, Sevnice, Brežic in Krškega, medtem ko je Komunala Novo mesto to storila že dan prej. Bojazni, da bi smeti, ker na Cerodu nepredelanih odpadkov od torka ne sprejemajo več, ostale na tovornjakih oziroma nepobrane pred domovi, tako zdaj ni več.

Zato nič dražje
Povišanje cene odlaganja odpadkov je bilo vzrok, da se komunalna podjetja s prevozom v Lenart do včeraj niso strinjala. “Cena odlaganja se ne bo spremenila ne za komunalna podjetja ne za občane, čeprav je višja, a razliko pokriva Cerod,” nam je zatrdil Alojz Turk, direktor Ceroda.

“Aneks, ki smo ga podpisali, je bistveno drugačen od tistega, ki so nam ga ponujali pred tem,” nam je povedal Miljenko Muha, direktor krškega Kostaka. Ob tem je dodal, da se zaradi nepodpisanih papirjev s sprejemanjem smeti na odlagališče ne gre igrati, saj bi bilo, če bi smeti ostale nepobrane, ogroženo zdravje ljudi.

Turk: Edina možnost
Odločbo, ki prepoveduje odlaganje nepredelanih odpadkov, je inšpektor Cerodu izdal že lansko jesen, zato bi moral Cerod, če bi po 1. marcu še naprej sprejemal nepredelane odpadke, plačati kazen. Vožnja odpadkov z Dolenjske, iz Bele krajine in Posavja na predelavo v Lenart ter nazaj na odlagališče Cerod je, kot pravi Turk, edina možna rešitev: “Trajala bo vse do izgradnje Ceroda 2 ali do spremembe zakonodaje.” Kaj se bo zgodilo prej, Turk pravi, da ne ve, a prevoz v Lenart in nazaj, kot dodaja, lahko po zdajšnji pogodbi traja največ tri leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.