Slovenija
26 ogledov

Vsi na sonce po vitamin D

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Vitamin D je ključni igralec pri aktiviranju obrambnega sistema pri človeku. Več kot polovica svetovnega prebivalstva ga ima premalo.
Pri pomanjkanju vitamina D pride pri otrocih do rahitisa, pri odraslih pa do osteomalacije.

Nedavno odkritje danskih znanstvenikov o ključni vlogi vitamina D pri aktiviranju limfocitov T bo pomagalo pri borbi proti nalezljivim boleznim in globalnim epidemijam, so zapisali v reviji Science.

Znanstveniki so odkrili, da je aktivacija limfocitov T v popolnosti odvisna od vitamina D, saj bodo v nasprotnem primeru "zaspale" in se ne bodo mogle odzvati na možna vnetja, so zapisali pri srbskem Mondu.

"Ko patogen napade limfocit T, ta sproži 'anteno', znano kot 'receptor vitamina D', ki išče ta vitamin," je povedal Carsten Geisler z univerze v Koebenhavnu. "To pomeni, da mora limfocit T imeti na voljo dovolj vitamina D. Če dovolj visoke količine vitamina T v krvi ne najde, se ne more aktivirati."

Znanstveniki že dolgo vedo, da je vitamin D zelo pomemben pri vsrkavanju kalcija ter da obstaja neposredna povezava med količino tega vitamina in boleznimi, kot sta rak in multipla skleroza.

Vitamin D nastane v koži, ki je bila izpostavljena soncu. Omenjeni vitamin lahko najdemo v ribjem olju, jajcih in ribah, kot so losos, skuša in polenovka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.