Slovenija
17 ogledov

Vsi podatki ne bodo urejeni

Ljubljana 15.01.2014 novinarska kava v opremljenem pametnem stanovanju v Situli Saša Despot
Davek na nepremičnine. Gneče ni le v pisarnah, ampak je tudi na spletnih straneh.

Že ta teden boste lahko podatke o nepremičninah urejali tudi v soboto, danes pa bodo z Geodetske uprave RS (Gurs) sporočili, v katerih pisarnah bo to mogoče – predvidoma tam, kjer so potrebe največje.

Doslej je na Gursu podatke o nepremičninah osebno uredilo okoli 30.000 lastnikov, dobrih 19.000 jih je še naročenih. Naročanje ni več mogoče v uradih v Cerknici, Kopru, Kranju, Litiji, Sežani, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Tolminu, Mariboru in Domžalah ter v Ljubljani na Cankarjevi cesti. Na Zemljemerski ulici v Ljubljani, kjer je Gurs pisarno odprl v ponedeljek, pa lahko podatke urejate le naročeni.

"S preostalih lokacij žal še zmeraj prejemamo informacije o velikem številu strank," so dodali na Gursu. Pojasnili so, da napovedane spremembe zakona ne vplivajo na urejanje podatkov pri njih, saj urejajo le podatke o lastnostih nepremičnin; spremembe so tako razbremenile le upravne enote in občine.

Hitenje zdaj, davek dolga leta

Ob zasedenosti Gursovih pisarn pa je težava še v tem, da so preobremenjene tudi njihove spletne strani. Podpredsednik združenja ocenjevalnih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjan Boh zato meni, da vseh podatkov nikakor ne bo mogoče urediti pravočasno: "Ta baza se lahko uredi v nekaj letih, ne v enem mesecu." Pojasnil je, da se nekateri podatki o nepremičninah lahko uredijo samo z elaborati, Gurs pa je že do zdaj za njihovo obravnavo potreboval od več mesecev do enega leta. Pri podatkih je najpomembnejše razmerje med neto in uporabno površino stavb. Lastnikom zato Boh svetuje, naj si za urejanje podatkov vzamejo čas, saj bodo davek plačevali dolga leta.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.