Slovenija
28 ogledov

Vsi podatki za davek

ljubljana 25.03.10, celovski dvori, novo naselje, foto: anze petkovsek Anže Petkovšek
Izjeme: 200.000 služnosti, 24.000 najemov, 37.000 kulturnih spomenikov.

Na Geodetski upravi RS (Gurs) že imajo vse podatke za informativne izračune nepremičninskega davka, ki jih boste prejeli do konca naslednjega tedna.

Ogromno je služnosti

Podatke za osebno služnost imajo za več kot 200.000 stanovanjskih nepremičnin, od tega 136.394 na parcelah (gre za hiše) in 65.857 za stanovanja. To je skoraj četrtina vseh hiš in stanovanj. Kot smo že poročali, se lahko zgodi, da so služnostni upravičenci že pokojni, a bodo kljub temu dobili položnico, saj je služnost še vedno vpisana v zemljiško knjigo in se ne preverja po uradni dolžnosti, ampak se izbriše le na predlog lastnika.

V najemu na prostem trgu (kar davek zniža z 0,5 na 0,15 odstotka) je po zadnjih podatkih Gursa 24.177 stanovanj, a se rok za poročanje o najemu prek spletne aplikacije še ni iztekel. Kot kulturni spomenik, za katerega ne bo treba plačati davka, je označenih dobrih 17.000 parcel oziroma stavb na njih in 19.701 delov stavbe.

Vpogled v davek le s kodo

Podatki o tem, koliko znaša informativni izračun davka, bodo prek spletnega vpogleda vidni šele, ko bo Gurs odposlal informativne izračune, a ne prek javnega vpogleda, ampak le prek aplikacije Spreminjanje podatkov. Vanjo je mogoče vstopiti s kodo, ki so jo lastniki dobili z obvestilom leta 2010 in bo natisnjena tudi na tokratnem obvestilu. Ali bo podatek o služnosti in najemu javno viden, pa še ni jasno.

Celovški dvori se ne bodo upoštevali

Gurs ocenjene vrednosti nepremičnin prilagodi (indeksira) glede na cene, po katerih se stanovanja prodajajo na trgu, a prodaj v Celovških dvorih, kjer so stanovanja prodali po dobrih 1.000 evrov za kvadrat, ne bodo upoštevali. To pomeni, da se zaradi njih ne bo bodo znižale ocenjene vrednosti stanovanj, od katerih se plača davek.

"Stanovanja v Celovških dvorih so predmet posebnih okoliščin na trgu nepremičnin iz več razlogov. Podjetje, ki je gradilo ta stanovanja, je v stečaju, nekateri gradbeni elementi niso v celoti dokončani, govorimo o 'množični prodaji' in s tem povezanimi količinskimi popusti (800 stanovanj na isti lokaciji), garancije izvedenih del ne bo mogoče uveljavljati po nakupu in tako dalje. Menimo, da prodaja teh stanovanj ne odraža tržnih cen, temveč posebne okoliščine prodaje," pojasnjujejo na Gursu. Dodajajo, da se tudi sicer za množično vrednotenje ne upoštevajo vse prodaje. "Vse transakcije ročno posamično pregledamo in ugotavljamo njihove okoliščine prodaje (ali je prodaja med povezanimi osebami, ali je prijavljena cena v kupoprodajni pogodbi previsoka ali prenizka zaradi različnih razlogov, ali je vpliv na ceno v kupoprodajni pogodbi način financiranja in podobno). V povprečju od vseh realiziranih transakcij v analize, modeliranje in indeksacijo vzamemo približno 65 odstotkov realiziranih transakcij in jih štejemo za kakovostne, preostalih transakcij pa ne zajemamo v kalkulacije," pojasnjujejo.

Ali "stečajne lokacije" vplivajo na tržne cene na celotnem območju, bo Gurs ugotavljal tako, da bo spremljal transakcije v bližnji okolici, in le prek njih bodo cene v Celovških dvorih vplivale na ocenjene vrednosti.

Komentarjev 1
  • Cash Cow 11:21 03.februar 2014.

    kako do prave vrednosti moje nepremičnine:: http://izs.mitv.si/asset/9A3t26D3rX7AkjyDz