Slovenija
70279 ogledov

"Vsi prisotni smo obnemeli in ostali s solzami v očeh"

Helikoptersko reševanje pri slapu Parabola
1/4
Silvo Čelhar/GRZS
Priča helikopterskega reševanja 11-letnega Nizozemca pravi, da si bo vse življenje zapomnil ta prizor.

"Do konca življenja bom pomnil ta prizor … Vsi prisotni smo obnemeli in ostali na mestu s solzami v očeh in spontani aplavz in čestitke so deževale iz vseh strani. Kakšno srce, pogum, čast ... klobuk vam odkrijem vsem" je zapisal Silvo Čelhar iz Pivke, ki je bil priča helikopterskemu reševanju 11-letnega Nizozemca.

"Pretekli vikend sem bil prvič priča helikopterskemu reševanju ponesrečenca v gorah, na Bovškem se je pri slapu Parabola poškodoval, zlomil nogo 11 letni fantič iz Nizozemske, ki je bil tu na počitnicah z družino.

Že sam prihod ekipe z dvema kombijema opreme nam je bil nerazložljivo hiter, kako so popokali vso tisto šaro na ramena in zagrizli v breg. Nismo vedeli, da so namenjeni tja kamor mi, ko smo prišli do slapa, smo doumeli vso resnost situacije. Potreben je bil klic helikopterja. Z ene strani globeli je stal en reševalec tik nad 48 metrskim slapom in prepadom, da je varnostno opazoval bližanje helikopterja...na drugi strani drug del ekipe, večina je bila seveda na dnu, pri fantiču, ki so ga oskrbeli. Ko je prispel helikopter pa kot v kakšnem akcijskem filmu … pilot je poletel čisto v grapo, med prepadne stene na eni in drevesa na drugi strani, kako mirna mora biti roka takrat na komandi si lahko samo predstavljam, da se helikopter ni premaknil niti milimeter v lebdenju … reševalca na jeklenici so spustili do tal, zataknil je nosila, na katerih je bil ponesrečeni v kljuko jeklenice, z vitlom so ju potegnili v helikopter in že jih ni bilo več … vse skupaj je trajalo ne vem … nenormalno hitro, minuto, dve," je zapisal Čelhar, njegov zapis pa je objavila Gorska reševalna zveza Slovenije na svoji spletni strani.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • zverko 19:22 19.avgust 2017.

    Zelo lepo dejanje naših resevalcev edino moti me to ker so premalo placani od strani drzave glede na tveganje in zahtevnost dela.zato naj se poskrbi za to .roza za predsednika

  • Anton Slapnik 13:29 19.avgust 2017.

    kakšno obuvalo pa jeimel tale nizozemček, japonke,....??? ako ni imel plezalne opreme za v hribe takoj samoplačniško, starše pa oglobiti za svnjanje narave...

  • Avatar Leon
    Leon 12:57 19.avgust 2017.

    Kaj imajo reševalci ,gasilci,policisti od vsega tega všečkanja in leporečenja ? Pojdite na ceste ko bodo štrajkali in jih podprimo !