Slovenija
39 ogledov

"Vsi v državni upravi verjetno niso biseri"

Karel Erjavec s telefonom Boštjan Tacol
Erjavec: Zmanjšanje števila javnih uslužbencev je realnost.

Pri znižanju mase za plače gre za zmanjšanje števila zaposlenih na različne načine, je pred sejo vlade pojasnil zunanji minister Karel Erjavec. Po njegovih besedah imajo ljudi, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev in ne želijo v pokoj, ljudi, ki so zaposleni za določen čas, pa "verjetno tudi slabe delavce v državni upravi. Verjetno niso vsi biseri".

Na njegovem zunanjem ministrstvu bo prišlo do znižanja mase plač za deset odstotkov. Znižanju mase plač se bo treba prilagoditi, je dejal Erjavec. Na ministrstvu za zunanje zadeve so po njegovih besedah doslej že odpustili pet ljudi. "Ne vem, kako lahko plačamo tak javni sektor, kot ga imamo. Vemo, da ga glede na gospodarsko in finančno stanje ni mogoče financirati," je bil oster Erjavec. Zato bo treba javni sektor "očitno racionalizirati".

Ne bo rezov v socialno področje

Zagotovil pa je, da s proračunom ne bo rezov v socialno področje. DeSUS sicer vztraja, da bi se pokojnine usklajevale do določene mere z rastjo plač, kar pa bo dorečeno v sklopu pokojninske zakonodaje.

Za sindikate, ki ostro nasprotujejo krčenju mase za plače javnih uslužbencev, pa je dejal, da se morajo tudi oni soočiti z realnim stanjem v državi.

Komentarjev 6
  • mirko 20:32 04.oktober 2012.

    Ali jih bodo na vladi in v parlamentu med poslanci tudi odpuščali ?!!! Dvomim. Se pa strinjam, da je javne uprave pol preveč, glede na število zaposlenih v gospodarstvu.

  • Pepe007 15:16 04.oktober 2012.

    Kar se tiče glasovanj, bi bilo bolj praktično, da je samo toliko poslancev kot je strank. Saj tako ali tako zmeraj vse glasujejo v skladu s strankarsko voljo. Torej je dobrih 80 poslancev preveč.

  • marjan 14:32 04.oktober 2012.

    Povprašajte mal kolege, ki so zaposleni v državni upravi.Moj kolega pravi, da jih je vsaj tretjina, ki več al majn surfa po internetu. In on srečko je med njimi.