Slovenija
0 ogledov

Vsi vozniki zdaj pred sodišče

invalidi_park55_200509_mp Žurnal24 main
Vlada je sprejela novelo zakona o prekrških. Ta predvideva enoten postopek zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov, v katerih je možna sankcija prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Do zdaj je veljalo, da lahko vozniški izpit voznikom začetnikom preneha veljati tudi v tako imenovanem hitrem postopku, torej zgolj pred prekrškovnim organom. Državni sekretar Boštjan Škrlec je ob tem poudaril, da je treba zaradi enakosti obravnavanja te postopke izenačiti s postopki, ki veljajo za ostale voznike. Predlog tako zdaj predvideva, da se bodo takšni prekrški za vse vodili v sodnem postopku.

Možno 24-urno pridržanje storilca prekrška

V zakonu o prekrških je bilo treba spremeniti tudi del o zasegu in preiskavi elektronskih naprav ter nosilcev elektronskih podatkov. Kot trdi Škrlec, je z novelo zakona o prekrških uvedena tudi možnost, da se pridrži storilca prekrška, kadar obstaja nevarnost, da bo ta uničil dokaze o prekršku. Pridržanje bo lahko trajalo največ 24 ur.

Sprememba zakona o prekrških daje tudi več možnosti sodiščem druge stopnje, da lahko v določenih primerih zadeve razveljavijo in vrnejo v ponovno odločanje sodiščem prve stopnje. Do zdaj se je namreč velikokrat zgodilo, da zaradi procesnih ali formalnih pomanjkljivosti niso mogli izreči obsodilne odločbe. Sodišča druge stopnje pa bodo lahko tudi presojala, ali je v teku postopka prišlo do zastaranja, ker do zdaj niso mogla.

Sprejeli tudi novelo zakona o gospodarskih zbornicah

Vlada je poleg tega sicer danes sprejela še predlog novele zakona o gospodarskih zbornicah, ki odpravlja neenakost in razlikovanje med reprezentativnimi zbornicami pri delitvi premoženja Gospodarske zbornice Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.