Slovenija
31 ogledov

Vsi vzorci neustrezni

Vodo iz pipe, ki je zdravstveno neustrezna, je treba za uživanje prekuhati in up Žurnal24 main
Voda. Vseh šest odvzetih vzorcev zdravstveno neustreznih. Prekuhavajte!

Analiza vzorcev vode, ki so jo vzeli v hišnih priključkih na šestih vaških vodovodih: Bogneča vas, Češnjice, Brezje, Velika Strmica, Roje in Čužnja vas, je pokazala, da je voda zdravstveno neustrezna in jo je treba do nadaljnjega prekuhavati.

Do konca leta 2015
Vodovodi. Zakonodaja določa, da morajo občine do konca leta 2015 na poselitvenem območju, na katerem je ljudi s stalnim prebivališčem več kot pet na hektar, zagotoviti opremljenost z enim zaokroženim javnim vodovodom.

Navodila zavoda
Na zavodu za zdravstveno varstvo, na katerem so opravili analizo, pravijo, da morajo vsi, ki uporabljajo vodo iz naštetih vaških vodovodnih sistemom, to obvezno prekuhavati. “Voda mora vreti tri minute; če je motna, jo je treba pred prekuhavanjem še zbistriti z usedanjem in filtriranjem. Prekuhano vodo je treba shraniti na hladnem in preprečiti možnost onesnaženja. Tako pripravljena voda se lahko za pitje uporablja 24 ur,” naročajo na zavodu.

Priklop na večje

“V prihodnje bo treba razmišljati o dolgoročni rešitvi problema oskrbe s pitno vodo, se pravi o priklopu na večje sisteme. Ta rok je sicer še nekoliko oddaljen, a da bodo ljudje imeli dobro pitno vodo, si bomo morali tako oni kot mi na občini prizadevati, da ta rok dosežemo že prej, kot veleva zakon,” je poudaril Davorin Fink, višji svetovalec za komunalno in cesto infrastrukturo na Občini Mokronog - Trebelno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.