Slovenija
21 ogledov

Vstajenje na pogorišču Mure

Nigel Buxton in Mojca Lukančič napovedujeta, da bo v nekdanji Muri čez dve leti Žurnal24 main
Aha moda. Obljublja 900 novih služb.
2118 novih 
delovnih mest
Rezultati. Na ministrstvu za gospodarstvo zagotavljajo, da se izpolnjevanje obljub preverja. Prejemniki finančnih spodbud morajo poročati vsako leto, ministrstvo pa preverja dokazila o plačilu prispevkov in nadzor lahko opravi tudi na terenu, pojasnjujejo. "Posebno v letih 2008 in 2009 so bile zaradi krize res težave pri izpolnjevanju pogodbenih obveznosti, predvsem glede odpiranja novih delovnih mest. Zaradi objektivnih okoliščin smo nekaterim podjetjem, ki so sicer izvedla investicijo, niso pa odprla vseh pogodbenih novih delovnih mest, podaljšali rok za izpolnjevanje tega pogoja. V nekaj primerih je žal prišlo tudi do odstopa od pogodbe in do vračila sredstev. Kljub temu je bilo iz naslova spodbujanja tujih neposrednih naložb od leta 2006 do leta 2010 odprtih 2.118 novih neto delovnih mest," pravijo na ministrstvu za gospodarstvo.

Država bo podjetju Aha moda dala 5,8 milijona evrov spodbude za revitalizacijo Mure. Aha moda namerava najprej prostore in blagovno znamko kupiti na dražbi, v dveh letih pa po besedah ministrice Darje Radić obljublja 920 novih zaposlitev; prevzeli naj bi tudi 600 tam že zaposlenih. Skupaj naj bi tako na pogorišču Mure delalo 1.500 ljudi. Skupna vrednost naložbe je 19 milijonov evrov.

Hitreje do novih služb
Decembra je za Žurnal24 Mojca Lukančič (s svojim partnerjem Nigelom Buxtonom je solastnica skupine Aha) 1.500 zaposlenih napovedala šele po petih letih. Ministrstvo za gospodarstvo smo zato vprašali, kako bodo preprečili, da se denar ne porabi nenamensko.

"Sredstva se izplačujejo na podlagi računov in dokazil o plačilu," pojasnjujejo in dodajajo, da bosta podjetji zagotovili tudi brezpogojno in prvovrstno bančno garancijo za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti v višini polovice pogodbene vrednosti.

Poleg Aha mode je 7,9 milijona evrov spodbude dobila tudi družba BSH hišni aparati. Odprli bodo 26 milijonov evrov vredno novo proizvodno linijo malih gospodinjskih aparatov za pripravo kave in kavnih napitkov z razvojnim oddelkom ter na novo zaposlili 51 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.