Slovenija
41 ogledov

Vstop na plažo prepovedan

pletilki, Portorož
1/2
Suzana Kos
Ponaredki. Ker ni uradne prijave o prodaji na črno, pristojni ne ukrepajo.

“Zaradi nekaterih opozoril in dejstva, da moramo kot upravljalec plaže skrbeti tudi za varnost naših gostov, je vodja centralne portoroške plaže ta teden dobil navodilo, naj prodajalcem ne dovoli nikakršne prodaje ponaredkov in nadlegovanja gostov na plaži. Poskrbeti mora za red na plaži, ki jo vodi,” poudarja Alen Radojkovič, član uprave piranskega javnega podjetja Okolje. V enem od portoroških lokalov so jih lansko poletje, ko so prodajalcem ponaredkov prepovedali, da nadlegujejo njihove goste, naslednje jutro v zameno pričakale razbite luči na terasi.

Bojan Dobovšek, strokovnjak za kriminologijo, je sicer ob nedavnem posvetu Varno poletje, ki so ga organizirali policija in Hoteli Bernardin, ocenil, da temnopolti prodajalci izdelkov na črno pomenijo začetek organiziranega kriminala v kraju, zato se jih, ko se pojavijo, nikakor ne gre razveseliti. Afričani se v Portorožu redno pojavljajo že nekaj let, običajno prebivajo v šotorih v lucijskem avtokampu. “Policijska postaja Piran ni zaznala prekrškov ali kaznivih dejanj, ki bi jih storili prodajalci različnih spominkov (azijskega ali afriškega porekla), ki so velikokrat v Portorožu, predvsem poleti,” pravi tiskovna predstavnica Anita Leskovec.

Potrebujejo prijavo

Ne tržni inšpektorat ne davčna uprava, ki sta pristojna za nadzor dela na črno, doslej nista ukrepala. “Vsak organ v okviru svojih pristojnosti nadzira delo in zaposlovanje na črno, tako kot določa 13. člen zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Davčna uprava opravlja nadzore pravilnosti ter pravočasnosti obračunavanja in plačevanja davčnih obveznosti. Tako kot v primeru vseh drugih prejetih prijav bi na primer vaše novinarsko vprašanje – če bi bilo podanih več informacij – obravnavali kot prijavo, nato pa tudi ustrezno ukrepali na terenu,” pojasnjujejo na davčni upravi.

Komentarjev 10
  • 1111 08:16 15.julij 2013.

    ...kriminal je, da te v Kempinskem ne razumejo slovensko, da je več kot polovica Portoroža v ruskih in ukrajinskih rokah, kriminal je, da naročiš sladoled in te punca ne razume, ker govori samo rusko ali slabo angleško...kriminal je, da je ...prikaži več Portorož 100 let za luno...

  • Stolp 23:40 14.julij 2013.

    A zdaj so se ti črnci iz Italije že k nam razširili. V Italiji jih imaš v vsakem večjem turističnem mestu. Kako so samo agresivni in vsiljivi. Bog ne daj da jih samo pogledaš, ti hočejo že svašta uturit.<br ...prikaži več />Nobene te zalege v Sloveniji. Pa naj razbijajo luči kokr hočejo. Drhal!

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 16:20 14.julij 2013.

    Ko pa stare mame prodajajo cvetje in košare ni pa to noben organiziran kriminal?