Slovenija
5 ogledov

Vstop v evroobmočje pomeni varnost

241208_petkovsek_pahor Žurnal24 main
Premier Borut Pahor meni, da je Slovenija zaradi članstva v evroobmočju varnejša, še posebej v luči finančne in gospodarske krize.

Pahor je bil eden od govornikov na uradni slovesnosti ob uvedbi evra na Slovaškem. Ta država je s prvim januarjem postala 16. članica območja evra. Od uvedbe evra v Sloveniji pa minevata dve leti. Vstop v evroobmočje je Pahor ocenil kot zelo pomembno naložbo. Skupna evropska valuta po Pahorjevem mnenju naši državi daje večjo varnost v vseh pogledih, še posebej v času finančne in gospodarske krize.

Primanjkljaj mora biti kratkoročen
Zaradi krize se je po Pahorjevem mnenju v Evropski uniji uveljavila neke vrste velikodušnost, ki članicam območja evra dovoljuje, da rušijo kriterije iz pakta o stabilnosti in rasti. To bi vseeno lahko predstavljalo nevarnost za prihodnost in trdnost evra. Tudi Slovenija se ni izognila temu. Vlada se bo namreč z rebalansom približala kriteriju o javnofinančnem primanjkljaju iz pakta o stabilnosti in rasti – primanjkljaju v višini treh odstotkov bruto domačega proizvoda. Pahor pa je odločen, da čez to mejo ne gre. Primanjkljaj moramo videti kot nekaj kratkoročnega in nujnega, ne pa kot znova utečeno prakso, je še dodal premier.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.