Slovenija
510 ogledov

"Vstop v gozd je privilegij"

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Začenja se teden gozdov. Gozdnatost je v Sloveniji kar šestdesetodstotna in se povečuje. "Ljudje se morajo zavedati, da je vstop v gozd privilegij," zatrjujejo na Zavodu za gozdove Slovenije.

"Ljudje bi se morali zavedati, da je vstop v gozd določen privilegij ter da je odgovornost za njihovo ohranjanje na plečih slehernega posameznika," je zatrdila Marjana Tavčar, gozdar svetovalec na Zavodu za gozdove Slovenije.

Ekološke vloge gozda:
- proizvodnja kisika
- preprečevanje erozije
- nastajanje prsti
- zadrževanje vode
- ponor ogljikovega dioksida
- varovanje biotske pestrosti
- blaženje podnebnih vplivov in vplivov na lokalno klimo

Teden gozdov, ki poteka od 24. do 30. maja, je tradicionalna gozdarska prireditev, s katero vsako leto gozdarji javnosti predstavijo različne aktualne teme s področja gozdarstva. Tema letošnjega Tedna gozdov je Prost vstop v gozdove, slogan pa Človek v gozdu gost. 

Prepovedati vstop vozilom?
V gozdu bi bilo treba po mnenju poznavalke omejiti ali celo prepovedati vožnjo z motornimi vozili, ponekod tudi s kolesi. "Verjetno bo v prihodnosti treba spremeniti uredbo o vstopu z motoriziranimi vozili in kolesi v gozdove. To je sicer predvideno že v prihodnjih gozdno-gospodarskih načrtih. Tako bi lahko na določenih območjih veljala ostrejša pravila," dodaja Tavčarjeva.

Gozdovi se še vedno štejejo za javno dobrino. Lastniki gozdov iz državnega proračuna dobijo posebno nadomestilo, subvencijo, ki jo nato porabijo za negovalna in varstvena dela v gozdu. "Zasebni lastnik lahko prepove vstop v svoj gozd le v primeru, da v njem goji določene sadeže za nadaljnjo prodajo," zatrdi Tavčarjeva.

V Sloveniji gozdove najbolj ogroža industrijsko onesnaževaje zraka in tal, zastrupljanje tal s pesticidi in čezmerna uporaba umetnih gnojil ter neustrezne oblike rekreacije in turizma.

Površina gozdov se še povečuje
Danes gozdovi pokrivajo nekaj čez 60 odstotkov celotnega slovenskega ozemlja, večji delež gozda pa imata med evropskimi državami le še Finska in Švedska. "Vzrok tega je zaraščanje travnikov in pašnikov na odmaknjenih podeželskih območjih, kjer ljudje opuščajo kmetovanje," doda Tavčarjeva. Kot zanimivost lahko omenimo, da je gozd leta 1875 pokrival 36 odstotkov Slovenije, leta 1961 48 odstotkov, leta 2000 pa 56 odstotkov.

Kaj lahko naredimo za ohranjanje gozdov?
- Gozdno cvetje, gobe, plodovi in mah so nujni za življenje gozda, zato jih nabiraj le toliko, kot jih sam potrebuješ.
- Okrasna drevesca za praznike kupuj na trgu in bodi pozoren, da bodo opremljena z nalepko, ki določa, da so pridobljena na ustrezen način.
- Majhna in velika drevesa ter grmi so živa bitja, zato jih spoštuj (ne poškoduj).
- Avtomobil je zapolnil naš vsakdanjik in bivanjsko okolje. Tudi za obisk gozda ga uporabljamo. Toda ne vozi se z njim izven cest; vožnja v gozdu je dovoljena le po urejenih gozdnih cestah. Tudi parkirati ne smemo kjerkoli.
- Pešpoti v gozdu nas vodijo in nam odstirajo zanimivosti narave – uporabljaj jih. Gozdne živali so zelo plašne in se pred človekom umaknejo. Preglasen hrup jih moti. Psa vodi na vrvici.
- Voda je dragocena. Gozd jo čisti, zadržuje in nam jo pomaga ohranjati pitno. Sodeluj pri tem tudi ti in v vodo ali v gozdna tla ne spuščaj škodljivih snovi.
- Smeti in odpadke pospravi za seboj in odnesi v smetnjak oziroma na urejeno odlagališče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.