Slovenija
426 ogledov

Vstopite v črno srce premogovnika

Virtualni muzej rudarstva Trbovlje
1/12
Robert Ahlin
V Trbovljah je preteklo soboto svoja vrata odprl 4. dritl - virtualni muzej rudarstva.

Rudarstvo se že več let poslavlja od zasavske regije, do formalnega konca z zaprtjem Rudnika Trbovlje-Hrastnik je ostalo še nekaj mesecev.

Kopanje rjavega premoga je Zasavje v gospodarskem, družbenem, okoljskem in kulturnem smislu zaznamovalo za več kot dve stoletji in v ta konec Slovenije prineslo vrednote in navade, ki ne smejo utoniti v pozabo, zato se ob slovesu od "knapov" vrstijo številni dogodki, s katerimi se tradicija in spomini na preteklost prenašajo na mlajše generacije.

V tej luči so v Trbovljah v soboto proslavili pomembno pridobitev pri dokumentiranju rudarske tradicije. Svoja vrata je namreč odprl 4. dritl - virtualni muzej rudarstva.

Svoje prostore je muzej dobil v Delavskem domu Trbovlje (DDT), otvoritev ustanove pa je pospremil pester spremljevalni program. Igrala je Delavska godba Trbovlje, plesale so mažoretke, govorili so lokalni veljaki.

Slovesno oblečeni rudarji, eni zadnjih, ki bodo stopali po zasavskem zemeljskem drobovju, so pred vhodom v muzej odkrili spomenik. Ta ima obliko "švabice" oziroma glave kopnega stroja. Na dan otvoritve muzeja je bil vstop prost, priložnost je izkoristilo na ducate zainteresiranih.

Za novo identiteto

V okviru projekta Trbovlje novomedijsko mesto, ta prav tako kot muzej deluje v DDT, s pomočjo sodobne tehnologije že več let skušajo na novo postaviti smernice za razvoj Zasavja, ob tem pa ne pozabiti na znanje in izkušnje iz preteklosti.

"Virtualni muzej rudarstva je nastal s ciljem ohranjanja identitete in tradicije. Predstavlja to, kar smo in kar upamo in si želimo za prihodnje rodove. Gre za novo identiteto teh krajev za 21. stoletje," je otvoritev 4. dritla pokomentiral direktor DDT Zoran Poznič.

Stara panoga, najnovejša tehnologija

In kaj muzej ponuja? V različnih prostorih dediščino rudarstva s pomočjo sodobne tehnologije predstavlja na vizualno atraktiven način, program muzeja pa je primeren za celotno publiko, od predšolskih otrok do najstarejših.

Na izbiro je več dejavnosti. Obiskovalci se lahko prebijajo skozi insceniran rudniški rov, opremljen z originalnimi eksponati in obogaten s svetlobnimi in zvočnimi efekti. 

V muzeju so prisotni hologrami in projekcije, najsodobnejša oprema za navidezno in razširjeno resničnost pa omogoča unikaten vpogled v življenje rudarjev, kakršno je bilo pred 100 leti.

 

V virtualnem svetu se lahko sprehodite skozi rudnik, se vozite po rovih in se pobliže spoznate z delovnimi nalogami rudarjev. S pomočjo tehnologije lahko vstopite tudi v življenje družin v rudarskih kolonijah.

Vsi prostori muzeja so prepredeni z originalnimi predmeti iz rudnika, od mehanizacije do plakatov, ki so "knape" opozarjali na nevarnosti v jami, na ogled so rudarska oblačila in fotografije iz preteklosti.

Muzej je v tem tednu že gostil prvo skupinsko ekskurzijo, v prihodnosti pa si bodo znanje o premogovnikih lahko nabirali številni šolarji in dijaki iz vse Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.