Slovenija
7 ogledov

Vulkanski prah bo dosegel tudi nas

V nedeljo naj bi zapirali britanska letališča. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Letališča po Evropi se znova odpirajo, zaprta ostajajo na Portugalskem, ponekod v Španiji in Franciji. Vulkanski prah bo zvečer dosegel tudi nas. Težav v letalskem prometu naj ne bi bilo.

"Glavnina vulkanskega pepela ostaja nad Atlantikom, od tam pa občasno razredčene koncentracije prinaša tudi proti območju Sredozemlja in Alp. Delci prahu bodo dosegli tudi nas, toda na tem območju prihaja do krajevnih padavin, ki ta prah dodatno redčijo. Pri nas visoke koncentracije prahu, ki bi povzročala težave v letalskem prometu, ni pričakovati," pravi meteorolog na Arsu Brane Gregorčič.

Letališča na Portugalskem ostajajo zaprta
Na portugalskem otoku Madeira ostajata zaprti letališči v mestih Porto Santo in Funchal, na celini pa letališči v Cascaisu in Lizboni. Med vikendom je bilo na Portugalskem odpovedanih 200 poletov, od tega 71 na glavnem letališču v Lizboni.

Večina letališč že odprtih
V Italiji so letališča v Milanu, Pisi in Firencah odprli že v nedeljo popoldne, več poletov, namenjenih v Veliko Britanijo, pa je imelo zamude. Francoske oblasti so v nedeljo odpovedale okoli 70 poletov z letališč v Parizu, Lyonu in Nici. Zračni promet v Španiji se vrača v normalno stanje, potem ko so v soboto na severu države zaprli nekatera letališča, med njimi tudi letališče v Barceloni. Kljub temu so morali v nedeljo po četrti uri popoldne zapreti naslednja letališča:  Asturias, Santander, Bilbao, Salamanca, Valladolid, León in Burgos, ki pa so znova odprta.

Bruhanje vulkana Eyjafjallajokull si lahko ogledate preko spletnih kamer.

Tudi škotska letališča Inverness, Kirkwall, Wick, Benbecula in Stornoway so vnovič odprta. Prav tako so odprli letališča na jugu Nemčije, oblak vulkanskega prahu pa naj v tej državi ne bi povzročal več težav.

Vulkan še vedno bruha
Izbruh vulkana Eyjafjallajokull je pretekli mesec za skoraj en teden popolnoma ohromil zračni prostor nad Evropo. Evropske letalske družbe so morale v tem času odpovedati skoraj sto tisoč poletov, zaradi katerih je na letališčih po vsem svetu obtičalo na milijone potnikov.

Zadnji satelitski posnetki kažejo, da je vulkan še vedno aktiven in da bruha pepel in prah v višino do šest tisoč metrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.