Slovenija
29 ogledov

Vulkanski prah na jezeru?

(Foto: Renata Škrjanc) Žurnal24 main
Bled. Črn madež naj bi povzročili prah in saje.

“Najverjetneje gre za splet okoliščin, ki je povzročil, da so se na alge, ki so v tem času v Blejskem jezeru sicer po navadi prisotne, ob včerajšnjem dežju ujeli prah in saje,” je o črnem madežu, ki se je v nedeljo pojavil na jezeru, včeraj povedala Špela Remec Rekar iz sektorja za kakovost voda Agencije RS za okolje.

Ali so bile saje lokalnega izvora ali nemara prah iz islandskega vulkana, o čemer so ugibali sprehajalci in domačini, ki so o pojavu obvestili pristojne službe, Remec Rekarjeva še ni mogla potrditi.

Poudarila pa je, da po prvih neuradnih ocenah madež, ki ga včeraj ni bilo več, ni povzročil ekološke škode. Zaradi suma izlitja nevarne snovi v jezero so si madež ogledali gasilci in policisti, ki so vzeli vzorce vode.

“Izsledkov analize vzorcev še nimamo, zato ne moremo reči, za kakšen pojav oziroma snov je šlo, ni pa povzročil pogina rib, rac ali labodov,” je za Žurnal24 pojasnil Andrej Zakrajšek, tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj.

Izsledki analize v kratkem
Kaj je pokazala analiza vzorcev, bo znano v naslednjih dneh, zato je po besedah Zakrajška prezgodaj govoriti o morebitnem sumu kaznivega dejanja.

Regijski center za obveščanje je o madežu v nedeljo obvestil tudi okoljski inšpektorat, kjer so nam včeraj povedali, da niti povzročitelj niti vrsta oziroma izvor onesnaženja še nista znana.

“Inšpektor za okolje nima pristojnosti niti za odvzemanje vzorcev vode niti ugotavljanje povzročitelja take nesreče. Če pa od preiskovalnih organov dobi podatke o povzročitelju okoljske nesreče, zoper njega uvede inšpekcijski postopek,” so pojasnili v službi za odnose z javnostmi Inšpektorata RS za okolje in prostor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.