Slovenija
1 ogledov

Vurs bo vložil kazensko ovadbo

Žurnal24 main
Vurs bo zoper neznanega storilca zaradi suma spolne zlorabe psov vložila kazensko ovadbo. Direktorica Vursa ne izključuje, da bi bulmastife zlorabilo več oseb.

Nacionalni veterinarski inštitut, ki pripravlja poročilo glede suma spolne zlorabe treh bulmastifov, ki so bili last Saše Baričeviča, potrebuje še policijski zapisnik o dejstvih, ugotovljenih na kraju dogodka. Veterinarska uprava RS (Vurs) bo na podlagi zapisnika zaradi spolne zlorabe psov zoper neznanega storilca vložila kazensko ovadbo, je povedal tiskovni predstavnik Vursa Matjaž Emeršič.

Čadonič Špeličeva je zatrdila, da "bodo primeru prišli do konca", postopke pa bodo izpeljali natančno, čeprav to pomeni nekaj več časa.

V inštitutu so za zapisnik že zaprosili policijo, ob tem pa morajo opraviti in analizirati še dodatne histološke preiskave, ki so že v teku. Mnenje bodo pripravili, ko bodo dobili vse ustrezne informacije. Strokovno mnenje bodo poslali Vursu in kriminalistom, takrat pa bodo o izsledkih obvestili tudi javnost.

Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič poročilo, ki so ga zahtevali prejšnji teden, pričakuje v tednu dni. Čadonič Špeličeva ne izključuje možnosti, da je bulmastife zlorabilo več oseb, šlo pa naj bi za možnost različnih vrst spolne zlorabe, je dejala.

Vurs znova poudarja, da so nadaljnji postopki odvisni od tega poročila. Je pa dejstvo, da je po trenutno veljavni zakonodaji spolna zloraba živali prepovedano dejanje. Šteje se za mučenje živali, če je storjena naklepno in živali povzroča bolečine, kar je po kazenskem zakoniku kaznivo dejanje.

Pritiski s strani Baričeviča
Prva dama Vursa je dejala, da s kmetijskega ministrstva na upravo v primeru Baričevičevih psov niso nikoli pritiskali, so pa bili v preteklosti pritiski s strani Baričeviča in njegovega pravnega zastopnika Mira Senice. Omenjeni odvetnik je namreč na sodnih obravnavah, ko se je odločalo o psih, ki so leta 2006 napadli in poškodovali mimoidočega pešca Stanislava Megliča, zahteval izločitev Čadonič Špeličeve in inšpektorja na primeru Uroša Andrenška.

Senica je slednjega tudi ovadil zaradi zlorabe položaja, ko je delal na tem primeru, ta postopek pa se je vlekel nekaj mesecev. Sodnica je Andrenška oprostila, ker se je izkazalo, da ni zlorabil položaja, je dejala Čadonič Špeličeva.

Niso bili v registru nevarnih

Že prvi dan po krvavem napadu Baričevičevih psov na svojega lastnika smo poročali, da v Sloveniji obstaja register nevarnih psov, kjer vodijo evidenco tistih psov, ki so že napadli človeka. Prvi dan po smrtnem napadu je bilo v tem registru 549 z odločbo uradnega veterinarja deklariranih nevarnih psov.

Danes smo preverjali anonimni namig, da v tem registru treh Baričevičevih psov niso vodili, čeprav je malodane vsa Slovenija vedela za njihov napad na Stanislava Megliča marca 2006.

Uradni odgovor Vursa se glasi, da Baričevičevi bulmastifi "niso bili vpisani v register nevarnih psov zato, ker je VURS vodil tri postopke o usmrtitvi psov v skladu z Zakonom o zaščiti živali UPB-2". Znano pa je, dodajo na Vursu, da nobena od teh odločb ni postala pravnomočna.

Kako to, da v času postopkov, v katerih je Vurs zahteval usmrtitev teh psov, niti potem, ko so bili ti postopki zavrnjeni, bulmastifov, ki so že napadali, niso vpisali v register? Odgovor se najverjetneje skriva v upravnih postopkih.

Slovenski veterinarji sicer – tudi po besedah magistra veterinarskih znanosti Boruta Sajovica – že dlje časa opozarjajo, da podatki iz evidence držijo le nekje do 70 odstotkov. Koliko je pri nas v resnici potencialno nevarnih psov, je torej še vedno odprto vprašanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.