Slovenija
7 ogledov

VURS: Modre mocarele ni

Poenostavljeno: sporna serija mocarele  (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Sir mocarela, ki ob stiku z zrakom pomodri, je bil uvožen tudi v Slovenijo, so povedali v Evropski komisiji v Bruslju. VURS odgovarja, da pri nas sporne serije zagotovo ni bilo.

Vprašanja okrog tako imenovane "modre" mocarele smo poslali na Veterinarsko upravo RS, ki odgovora na bistveno vprašanje – ali je takšna mocarela zdravju nevarna – za zdaj še nima. "Glede na to, da zaenkrat še ne poznamo vzroka, ne moremo komentirati, ali je zdravju škodljiva. Vsekakor ne sme biti v prometu, saj je živilo organoleptično spremenjeno,“ odgovarjajo na VURS-u in dodajajo, da vzrok še raziskujejo. Obstaja pa velika verjetnost, da gre za mikrobiološko onesnaženje.

Spremenjena oziroma onesnažena serija živila po trditvah VURS-a ni bila distribuirana na slovenski trg, vendar pa je trgovec na podlagi predhodnega obvestila proizvajalca iz polic umaknil vse serije tega živila z vključno datumom uporabnosti do 26. junija. Takšna mocarela je bila sicer le na policah slovenskega Eurospina.

Zanimivo pri tem je poudariti, da slednjega o pojavu "modre" mocarele niso opozorili niti naši niti evropski organi, pač pa njihovi italijanski kolegi. VURS pri tem odgovarja, da glede na to, da se sporna serija tega sira v Sloveniji ni prodajala, sankcije niso predvidene.

 V Italiji se je pojavila že 9. junija
Pojasnili so, da je že sprožena preiskava glede izvora okužbe in nevarnosti te "modre mocarele", proizvedene v Nemčiji, ki jo je v soboto zasegla italijanska policija. "Razmere so pod nadzorom," so zatrdili v komisiji.

Tiskovni predstavnik komisarja za zdravje Frederic Vincent je še pojasnil, da je evropski inšpektor že na poti v Nemčijo, da sodeluje v preiskavi izvora okužbe. Tako imenovana modra mocarela je bila namreč proizvedena v Nemčiji za distributerja, ki deluje na severu Italije.

Na "modro" mocarelo so v Italiji po besedah tiskovnega predstavnika prvič opozorili 9. junija, potem pa je bila odkrita tudi v Sloveniji, kamor je bila izvožena. Nato so bile o njej v okviru sistema za hitro obveščanje opozorjene vse države članice EU.

Imena trgovin, v katerih so našli "modro" mocarelo, italijanska policija doslej ni razkrila, ker so ti po njenih besedah ukrepali hitro in proizvod takoj umaknili s prodajnih polic, tako da ni več nevaren potrošnikom.

Na inštitutu za varovanje zdravja so povedali, da glede omenjene mocarele trenutno še ne vedo nič natančnega.

Zasegli 70 tisoč paketov sira
Italijanska policija je v soboto v Torinu zasegla okoli 70 tisoč paketov "modre" mocarele. Analizo o tem, ali sir vsebuje strup na podlagi svinca, bakra ali niklja, izvaja inštitut v Torinu. Preiskava naj bi trajala nekaj dni, a po prvih rezultatih naj bi bila vzrok za obarvanost sira neka bakterija.

Italijo je sicer že leta 2008 pretresel škandal, ko se je na tržišču pojavila mocarela, v kateri so našli sledi rakotvornega dioksina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.