Slovenija
15 ogledov

Vurs začenja cepiti lisice

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
V soboto bodo na Veterinarski upravi Republike Slovenije (Vurs) začeli s spomladansko akcijo, v okviru katere bodo s posebej za to prirejenimi športnimi letali položili 450 tisoč vab.

Z vabami nameravajo zaščititi populacijo lisic v Sloveniji ter preprečiti širjenje bolezni, pravijo na Vursu. Piloti bodo vabe na celotnem ozemlju države spuščali z višine 300 metrov, na veterinarski upravi pa ljudi opozarjajo, naj se vab ne dotikajo. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali v smeti.

V primeru, da bi vsebina vabe prišla v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom. Stik z vabo se obravnava kot ugriz stekle živali, zato je treba ob morebitnem stiku nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto. Kot so še poudarili, je v času akcije prepovedano prosto gibanje psov na javnih mestih. Vaba je sicer za pse neškodljiva in se z njo po zaužitju zagotovi le imunizacija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.