Slovenija
18 ogledov

Vzajemna lani z dvema milijonoma plusa

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
V Vzajemni upajo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje, s katerim dobijo 97 odstotkov dohodkov, ne bo ukinjeno.

"Močno upam, da se ne bo uresničila napoved ukinitve dopolnilnega zavarovanja. Verjamem, da bo matematika prevladala nad politično retoriko," pravi predsednik uprave zavarovalnice Vzajemna Aleš Mikeln: "Treba je samo vzeti v roke svinčnik in papir ter kalkulator in ugotoviti, da se z ukinitvijo naredi več škode." 

Spremembe v slovenskem zdravstvenem sistemu so po njegovem mnenju sicer potrebne, moti pa ga, da se zmeraj razmišlja predvsem o spremembi financiranja. "Najprej je treba analizirati košarico pravic, nato mrežo, kakovost in standarde, potem pa se konča pri financiranju. Pri nas je najbolj popularno govoriti o financiranju, ostalo pa ostane takšno, kot je," meni Mikeln.

Pri Vzajemni je trenutno zavarovanih 849.000 ljudi, od tega jih ima 829.000 sklenjeno dopolnilno zavarovanje oziroma še katero od dodatnih zavarovanj, ostali pa imajo sklenjena le dodatna zavarovanja.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pomeni 97 odstotkov prihodkov Vzajemne, s katerim na leto zberejo okoli 420 milijonov evrov, stroški delovanja zavarovalnice pa po njegovih navedbah znašajo okoli 42 milijonov evrov.

Zavarovancem vrnili 20 milijonov evrov

Zavarovalnica Vzajemna je po prvih ocenah lansko leto zaključila z dvema milijonoma evrov plusa. Dobiček je nižji, kot je bil predviden v strategiji, kar je posledica tako znižanja premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje v lanskem letu kot tudi vračila 15 evrov vsakemu zavarovancu.

Zaradi znižanja premije za en evro je Vzajemna na leto ob osem milijonov evrov prihodkov, z enkratnim znižanjem premije za 15 evrov pa so lani zavarovancem vrnili 12 milijonov evrov.

Premije letos ne bodo nižali

Število ljudi, ki so sklenili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, se je lani pri Vzajemni povečalo. Premije pa letos najverjetneje ne bodo zniževali, saj kot pravi Mikeln, hočejo ostati na "varni strani".

Vzajemna je tudi priskočila na pomoč Porodnišnici Ljubljana, ki je ostala brez štirih CTG naprav, s katerimi med porodom spremljajo stanje ploda in nosečnice. Vzajemna bo za porodnišnico kupila dve CTG napravi, vrednost katerih znaša 23.000 evrov.
Komentarjev 9
  • mijaliza 09:42 18.februar 2015.

    To je bedarija vseh bedarij, tisto kar ti krije obvezno zavarovanje je tako skrt roba, da so po nekod po svetu prepovedali uporabo materialov ker so nevarni za zravje.....in obvezno ne velja nic ce zraven ni dopolnilnega......in kljub temu da ...prikaži več imas oboje urejen moras pri zravnikih dolocene stvari se vedno doplacat....! Ej kolegi a ni bilo receno da z uvedbo dopolnilnega pa ne bo potrebno doplacevat stvari? Tako da to je samo dvojni nateg pri cemer podpiramo ZZZS in vzdrzujemo zavarovalnice

  • Pepe007 06:44 18.februar 2015.

    Da ne boš ugotovil, da je zdravstveno zavarovanje tipa ZZZS samo v manjšem deležu držav sveta.No, ko se boš naučil pisati, potem boš znal tudi kaj prebrati....

  • Pepe007 06:43 18.februar 2015.

    Dodatno zdravstveno zavarovanje je edina socialna kapica, ki je v Sloveniji. Naj ostane. Kvečjemu je ZZZS potrebno še razbiti. Ampak očitno je politiki ZZZS peskovnik postal premajhen, ostane samo 20 mio € letno, ki še niso razdeljeni.