Slovenija
30037 ogledov

Vzajemna še ne more zagotoviti, da bo preplačila vrnila

vzajemna Boštjan Tacol
Zavarovanci, ki letno vplačujejo premijo zdravstvenega zavarovanja se sprašujejo, kaj bo z denarjem za neizkoriščene mesece.

Na nas se je obrnil bralec, ki pri zavarovalnici Vzajemna premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja plačuje enkrat letno. Celoletno premijo je plačal sredi marca. Na zavarovalnici so mu na vprašanje glede vračila denarja za neizkoriščene mesece po 1. septembru, ko naj bi začel veljati zakon, po katerem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bomo več plačevali komercialnim zavarovalnicam, dejali, da mu glede tega še ne morejo odgovoriti. 

Vzajemna: Obveščeni boste pravočasno

"Jaz pa mislim, da bi morali vedeti in vrniti tisto, kar jim ne pripada, če bodo pač predčasno ukinili zavarovanje," pravi bralec. Pri Vzajemni je letno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v letu 2022 plačevalo nekaj manj kot 24 tisoč zavarovancev.

Novela zakona, ki so jo v državni zbor vložili poslanci Gibanja Svoboda in predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in plačilo obveznega prispevka, predvideva tudi razdelitev premoženja, ki ga bo imela Vzajemna na dan pred dnevom uporabe tega zakona, članom družbe za vzajemno zavarovanje. Več o tem tukaj. 

Glede vrnitve denarja za neizkoriščene mesece pri Vzajemni pravijo: "V postopku za sprejem predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je bil vložen po rednem postopku, se pričakuje široka javna razprava vseh deležnikov, v okviru katere bodo podani različni predlogi, zato se končno besedilo zakona lahko še zelo spremeni. Ko in če bodo uveljavljene zakonske rešitve na tem področju, bo Vzajemna sprejetim rešitvam sledila in vse svoje člane o tem tudi pravočasno obvestila."

Triglav: Sorazmerni del bomo vrnili

Pri zavarovalnici Triglav so bolj jasni. "Če bi se uresničile napovedane zakonodajne spremembe, se bodo pogodbe za prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje  prekinile, v primeru letne dinamike plačevanja pa bi se posledično sorazmerni del preplačila premije vrnil zavarovancu," sporočajo. Pojasnjujejo tudi, da se v primeru, ko pride do spremembe premije med že plačanim obdobjem, nova premija obračuna ob naslednjem letnem obračunu.

Generali: Zakon predvideva vračanje

Iz zavarovalnice Generali, ki je premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja že zvišala, kar je bil tudi povod za pripravo zakona za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, sporočajo, da bodo spoštovali zakonodajo."Trenutni predlog spremembe zakona predvideva vračanje tiste plačane premije, ki se nanaša na zavarovalno kritje za zavarovalno obdobje po datumu začetka uporabe spremembe zakona," pravijo. Premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja letno vplačuje nekaj manj kot dva odstotka zavarovancev. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • kapibara 15:34 07.maj 2023.

    Nič ne bo... Ponovil se bode nateg kot pri NKBM

  • lojs 09:02 07.maj 2023.

    očitno se temu bralcu zelo mudi, ostaja mu pa tudi preveč denarja ... zakaj je pa treba plačat zavarovanje za celo leto, ne razumem ... lepo mesečno (mogoče na trajnik), pa je zadeva rešena ... v članku sta bila dva ...prikaži več pogojniki večkrat omenjena , se pravi "ko" in "če" ... upam, da bo bralec zdržal do takrat, sicer naj se obrne na ministra al pa na holoba osebno

  • Avatar lopov
    lopov 08:32 07.maj 2023.

    Vrniti bi morali vsakemu za 2 leti ko bila korona in nišče ali zelo malo ljudi uporabljalo storitev ro je miljardni doboček ki izpuhtel neznano kam v žepe posameznikom