Slovenija
14 ogledov

"Vzdrževanje", ki žre milijone

Slovenija 20.03.2013 Roman Jakic, 15 izredna seja DZ, na kateri so poslanci odlo Saša Despot
Za informacijski sistem že 4,5 milijona evrov.

IT. Zato da bi Slovenska vojska (SV) in služba za logistiko na ministrstvu za obrambo (Mors) prihodnje leto lahko začeli uporabljati povsem izpopolnjen in posodobljen informacijski sistem Sap (Islog), bi morala država plačati še vsaj okoli 70 tisoč evrov. Za sistem, ki so ga na Morsu začeli razvijati leta 2005, je šlo doslej iz proračuna že skoraj 4,5 milijona evrov.

Napake bodo drago stale

Informacijski sistem je začel postavljati IBM Slovenija kot najugodnejši ponudnik, ki je za okoli tri milijone evrov Morsu prodal licence za uporabo in nadaljnji razvoj sistema. Tega so nato do lani nadgrajevali, pri čemer so informatiki na Morsu pri končnem uporabniškem testiranju odkrili precej pomanjkljivosti in napak. Za odpravo teh je država lani že plačala skoraj sto tisoč evrov. Letos in prihodnje leto pa bo treba skupno plačati še okoli 70 tisoč evrov, da bodo odpravljene vse nepravilnosti, o čemer so z direktorata za logistiko pred dnevi že obvestili tudi kabinet ministra Romana Jakiča.

Nadgradnje so bile potrebne, da bi tudi uslužbenci Morsa, zadolženi za logistiko, prek sistema vodili kadrovsko evidenco in imeli celovit pregled nad javnimi naročili.

Na Morsu se zdaj kljub vsemu nagibajo k temu, da bi nadgrajeni in izpopolnjeni sistem prihodnje leto uporabljala le SV za vzdrževanje zrakoplovov, ker naj bi bilo to za državo najcenejše. A tudi zato bi bilo treba sistem najpozneje do konca leta še enkrat posodobiti.

Informatiki so zato pripravili tri scenarije, kako sistem nadgraditi, in vse tri možnosti poslali ministru Jakiču. Najcenejša bi državo stala dodatnih 70 tisoč evrov, najdražja pa skoraj 300 tisoč.

Komentarjev 5
  • privat 07:30 20.november 2013.

    ja maš prav...samo rabimo policijo ,ki bo politike preganjala ,ne pa samo male ljudi!

  • kovinar 12:18 05.oktober 2013.

    Ukinit vojsko, ki je sama sebi namen.Naša vojska ne služi prav ničemur drugemu, temveč zgolj razkazovanju nevem komu. Troši pa ogromna sredstva, ki bi jih v dani situaciji morali porabiti mnogo bolje, za zdravstvo, šolstvo......

  • Psiholino 11:21 05.oktober 2013.

    To ni res. Od Pahorja do danes se je vojski vzelo 300 milijonov evror (en cel proračun). Vojakom niso ostale niti uniforme še iz časa TO. V vojski rezerv več ni.