Slovenija
21 ogledov

Vzel bi kriminalcem

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Poslanec Zares Tadej Slapnik ministra Zalarja sprašuje, koliko protipravno pridobljenega premoženja je država zasegla lani. Z nezakonito pridobljenim premoženjem bi polnil državno blagajno.

V luči stavke javnega sektorja in številnih odpuščanj poslanec Zares Tadej Slapnik predlaga učinkovitejši spopad z organiziranim kriminalom. Slapnik v pisnem poslanskem vprašanju, naslovljenem na pravosodnega ministra Aleša Zalarja, sprašuje po stroških hrambe protipravno pridobljenega premoženja in koliko takega premoženja je država v lanskem letu zaplenila.

 

Tako pa visoke vsote denarja bežijo mimo nas, nazaj v žepe kriminalcev.
Tadej Slapnik, Zares

 

 

Slovenska zakonodaja trenutno omogoča le zaplembo premoženja, ki je nastalo iz kaznivega dejanja, za katerega je bila oseba obsojena. Slapnik predlaga uvedbo razširjene kazenske zaplembe s pravno domnevo o nezakonitem izvoru premoženja obsojene osebe. V poslanski skupini Zares opozarjajo, da je tovrstnega nezakonito pridobljenega premoženja vse več. Z zasegom le-tega pa bi lahko polnili državno blagajno.

Organiziran kriminal predstavlja eno najbolj cvetočih dejavnosti. Pri nas je letos najbolj odmevala akcija Balkanski bojevnik, med katero so aretirali več pripadnikov narkokartela. Ob omenjeni akciji so tudi že nekateri opozarjali na težavno zaplembo premoženja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.