Slovenija
10 ogledov

Vzeli Rdečemu križu

Da bo razdelilnica obrokov tudi socialno ogroženim brez potrdila zaživela, moraj Žurnal24 main
Kotizacija. Za plačilo košarkarski zvezi so svetniki denar vzeli tudi iz postavke za humanitarni center.

Novo mesto. Denar za plačilo kotizacije Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) za soorganizacijo evropskega prvenstva v košarki 2013 so svetniki mestne občine vzeli tudi iz proračunske postavke za naložbo v humanitarni center.

60 tisoč evrov je bilo letos v proračunu namenjenih za humanitarni center, a ne bo dobil nič.

Potrebnih 180 tisoč evrov za prvega od štirih obrokov kotizacije so dobili tako, da so 90 tisoč evrov vzeli iz postavke za prenovo Ljubljanske ceste, 30 tisoč so odškrnili javnemu zavodu Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture in 60 tisoč evrov humanitarnemu centru.

Za plačilo kredita
Za nakup opreme humanitarnega centra, kamor se je območno združenje Rdečega križa (OZRK) preselilo v začetku letošnjega leta, so morali najeti kredit.

Iščejo obroke hrane
Na šolskem centru ne ostane. Razdelilnico hrane v novem humanitarnem centru, čeprav so njene usluge po preselitvi iz Cvelbarjeve ulice želeli razširiti, še vedno obiskuje zgolj tistih nekaj, ki imajo potrdilo centra za socialno delo. Zanje Rdeči križ obroke kupuje pri Sodexu. Ker pa so želeli tople obroke omogočiti tudi drugim socialno ogroženim, so se s šolskim centrom dogovorili, da jim bo ta doniral obroke, ki ostanejo od prehrane dijakov. “Zdaj so nam odgovorili, da jim na dan ostane okoli 50 obrokov, ki pa jih razdelijo svojim socialno ogroženim dijakom, da jih lahko odnesejo domov,” nam je povedala Barbara Ozimek, sekretarka OZRK. Zato so se, kot dodaja, obrnili še na bolnišnico, dom starejših občanov ter druge šole in zdaj čakajo odgovore.

Naložbo v opremo naj bi sicer financirale občine z območja, ki ga pokriva OZRK. Delež mestne občine je tako znesel 85 tisoč evrov.

Lani so nam na mestni občini dejali, da denarja nimajo, letos naj bi od njih dobili 60 tisoč evrov, prihodnje leto pa še 25 tisoč,” nam je povedala Barbara Ozimek, sekretarka OZRK, ki je zdaj za letos ostal praznih rok.

Za tudi predsednica?
Proti amandmaju o prerazporeditvi denarja sta glasovala dva svetnika, 20 jih je bilo za, osem pa jih ni glasovalo. Med zadnjimi je bila tudi Mojca Špec Potočar, članica županove Zveze za Dolenjsko in podžupanja, a tudi predsednica OZRK. Včeraj smo jo želeli vprašati, kako komentira odločitev občinskih svetnikov, da denar vzamejo humanitarnemu centru in ga namenijo košarkarski prireditvi, a se na naše telefonske klice ni odzvala.

Gregor Macedoni, ki o amandmaju prav tako ni glasoval, je dejal, da sam zmanjšanja denarja za humanitarni center ni postavil pod vprašaj prav zato, ker je predsednica OZRK tudi podžupanja in ker verjame v vsaj minimalno usklajenost županove koalicije.

Če gre za poseg v že dogovorjene obveznosti mestne občine s humanitarno organizacijo, je to praksa, ki se ponavlja in ki zame kot člana občinskega sveta ni sprejemljiva. Tudi obrazložitev občinskega vodstva je bila v tem primeru zavajajoča,” nam je še povedal Macedoni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.