Slovenija
252 ogledov

Vzgojiteljica in pomočnica tožita vrtec Zarja

Vrtec Kamnik Saša Despot
Pred dvema mesecema sta podpisali odpoved delovnega razmerja, ker ju je mama enega od otrok obtožila trpinčenja otroka. Zdaj s tožbo izbijata odpoved, saj sta jo podpisali pod prisilo.

Vzgojiteljica in pomočnica sta proti vodstvu Zasebnega vrtca Zarja iz Kamnika vložili tožbi, s katerima izpodbijata svoja podpisa k odpovedi delovnega razmerja zaradi domnevnega trpinčenja otroka. V tožbi navajata, da sta odpovedi podpisali pod prisilo, danes poroča Delo.

Kamniški Zasebni vrtec Zarja se je v središču javne pozornosti znašel aprila letos zaradi očitkov o neprimernem ravnanju z otroki. Ravnateljica vrtca Jelka Golob je 15. aprila zatrdila, da sta vzgojiteljici priznali neprimerno ravnanje in da sta prostovoljno dali odpoved, nato pa je vzgojiteljica skupine Lidija Breznik za medije povedala, da nista trpinčili otrok in da sta bili v odpoved prisiljeni.

Kot danes poroča Delo, Golobova ne izključuje možnosti, da se nekdanji uslužbenki vrneta na delovno mesto, vendar pravi, da bo odločitev odvisna od kriminalistične preiskave, ki pa po skoraj dveh mesecih še vedno ni končana.

Vrtec dobil 2.000 evrov kazni

Zaradi domnevnega trpinčenja otroka je izredni nadzor opravil šolski inšpektorat. Za Delo so med drugim sporočili ugotovitev, "da sta delavki vodstvu vrtca potrdili, da je bil en otrok enkrat poslan na teraso ob odprtih vratih". Breznikova je dejala, da šolska inšpektorica ne z njo ne z njeno nekdanjo pomočnico ni nikoli komunicirala, kar se ji pri tako hudi obtožbi, kakor je trpinčenje otroka, zdi precej nenavadno.

Izredni inšpekcijski nadzor v vrtcu je opravil tudi delovni inšpektor in ugotovil, da delodajalec ni sprejel ukrepov za preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje primerov nasilja, trpinčenja, nadlegovanja in drugih oblik psihosocialnega tveganja na delovnih mestih, ki lahko ogrozijo zdravje delavcev. Vrtec je bil kaznovan z dva tisoč evri, Golobova pa s 500 evri – tako vrtec kot ravnateljica sta kazen že plačala, poroča Delo.

Mobing, laži in čudne povezave

Včeraj je skupina staršev, ki se je že pred dvema mesecema postavila v bran vzgojiteljicama, na medije naslovila obsežno pismo.

V njem navajajo, da v vrtcu zdaj vlada obsedeno stanje. "Ravnateljica je na dnevnem nivoju izvajala pritiske nad vzgojiteljicami – kričanje in grožnje so vzgojiteljice potrdile," opisujejo mobing nad vzgojiteljicami, vrtec pa doživljajo kot "poln strahu in šepetanja".

Med drugim starši v pismu opozarjajo tudi na prijateljsko povezavo med ravnateljico vrtca in babico otroka, ki naj bi ga domnevno trpinčili. Mama otroka je po njihovem pisanju na sestanku javno vzrojila, da bo vzgojiteljici uničila.

Komentarjev 2
  • dragec 11:36 30.maj 2013.

    Odrapiti ravnateljico in ne ustanovitelja

  • nergač 11:33 30.maj 2013.

    "Med drugim starši v pismu opozarjajo tudi na prijateljsko povezavo med ravnateljico vrtca in babico otroka, ki naj bi ga domnevno trpinčili. Mama otroka je po njihovem pisanju na sestanku javno vzrojila, da bo vzgojiteljici uničila."Kam je pripeljala ...prikaži več feminizacija teh poklicev in s tem celotnih kolektivov. Meni se zdi, da se mi že svita kaj je tukaj zadaj. Tudi sam delam z mamami. Laganje, podtikanje, zavist, tekmovalnost...moj je lepši kot tvoj...