Slovenija
5898 ogledov

Vzgojiteljica vredna pol vojaka

stavka SVIZ Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Štrukelj: Protestni shod pomočnikov in pomočnic vzgojiteljev je zadnje opozorilo pred ostrejšimi ukrepi.

"Protestirale bomo v soboto, v prostem času, tudi zato, da staršem ne bomo povzročali težav, če ne bo absolutno nujno," sporočajo pomočnice vzgojiteljic v slovenskih vrtcih. Ne glede na zelo veliko nezadovoljstvo med njimi, bo tako delov v vrtcih do nadaljnjega potekalo nemoteno. 

Po podatkih glavnega tajnika Sviz je povprečna plača pomočnice vzgojiteljice v vrtcu okoli 800 evrov, kar je 20 odstotkov manj glede na druge zaposlene v javnem sektorju z isto, torej peto stopnje izobrazbe. 

Povprečna plača medicinske sestre z enako izobrazbo je devet odstotkov nad povprečjem, povprečna plača vojaka s srednješolsko izobrazbo pa 48 odstotkov višja od povprečne plače vseh zaposlenih s srednješolsko izobrazbo v javnem sektorju, navajajo v sindikatu.

Plača pomočnice vzgojiteljice naj bi bila tako za polovico manjša od plače vojaka. V vrtcih ugotavljajo, da vzgojiteljice in vrtcev zaradi preslabih plač zapuščajo svoja delovna mesta in se zaposlujejo v trgovinskih centrih. 

Izhodiščna plača nižja od minimalne

Izhodiščna plača pomočnika vzgojitelja je nižja od minimalne plače, kar pomeni, da mora njihovo plačo "popraviti" občina. 

"Moja odgovornost ni minimalna," poudarjajo pomočnice vzgojiteljic. Kot poudarja predsednica Sindikalne konference predšolske vzgoje Sviz Marjana Kolar, vzgojiteljice tudi po četrti, peti, ko zapuščajo vrtec, delo nosijo še domov. 

Protestni shod vzgojiteljic in vzgojiteljev predšolskih otrok – pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic in vzgojiteljev bo 14. januarja 2023 na Prešernovem trgu v Ljubljani. 


Pogajanja z resornim ministrstvom se po besedah Štruklja od poletja niso premaknila z mrtve točke. "Če protest ne bo zalegel, sledi protest vseh članov SVIZ pred vlado kot napoved nove splošne stavke v javnem sektorju. 

 

 

 

 

Komentarjev 16
  • pravičnik77 15:24 04.januar 2023.

    tudi štrajkat ne znajo. naj naredijo rabuko sred tedna, drugače jih ne bo noben jemal resno, tudi ljudje ne

  • PaPajapopi 15:12 04.januar 2023.

    Primerjati plačo vojaka z plačo vzgojiteljice je idiotizem prve vrste. Pa ne maram vojske.

  • Janez11 14:48 04.januar 2023.

    Vzgojiteljica je vredna desetino šolnika, novinarja,,, na RTV