Slovenija
24 ogledov

Vzgojiteljici na zatožni klopi

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Sojenje. Več kot štiri leta po tragediji.

"Ko smo ga potegnili iz vode, je bil popolnoma oblečen, še s kapico na glavi," je pripovedoval Alen Bauer, oče Tedija, ki je pri dobrem letu in pol pred štirimi leti utonil v potoku ob vrtcu v Fari pri Kostelu.

Zaradi otrokove smrti so na ljubljanskem sodišču začeli soditi vzgojiteljicama Barbari Čampa Janeš in Barbari Slak. Zaradi njune malomarnosti naj bi se deček izmuznil izpod nadzora in zbežal na neograjeno dvorišče vrtca ter ob padcu utonil v mrzli vodi. "Ko sva s pomočnico ugotovili, da se je Tedi ob vrnitvi z igrišča izmaknil skupini v garderobi, je takoj stekla iskalna akcija. Prepričana sem bila, da se je kje skril. Najbolj pa me je skrbelo, ker je zraven voda. Čuvala sem 17 otrok in vseh naenkrat res nisem mogla gledati," se je ves čas v solzah in tresoča zagovarjala Čampa Janeševa, ki ji grozi do pet let zapora.

Vzgojiteljica je menda že od ustanovitve vrtca opozarjala, da je treba dostop do igralnice zapreti s pravimi vrati in leseno pregrado, skozi katero se je naposled izmuznil tudi Tedi. "A za to na občini nikoli ni bilo posluha. Prav tako ne za postavitev ograje, kjer je Tedi padel v potok. Vedno so govorili, da gre za zemljišče, ki je državna last, in da ne morejo postaviti ograje," je dodala Čampa Janeševa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.