Slovenija
38 ogledov

Vzletel bo Da Vincijev helikopter

Že dolgo si želim poleta nad rojstno vasjo Leonarda Da Vincija, pravi Gennai Yan Žurnal24 main
Japonec Gennai Yanagisawa je tako navdušen nad Da Vincijevimi načrti helikopterja, da je po njih izdelal svoj primerek, s katerim bo zdaj poletel nad Toskano.

Petinsedemdesetletni Gennai Yanagisawa bo s svojim helikopeterjem, ki ga je sestavil po načrtih italijanskega renesančnega vsestranskega genija Leonarda Da Vincija, poletel drugi teden. Vzletel bo s toskanske vasice Vinci, rojstne vasice italijanskega polihistorja in avtorja Zadnje večerje ter Mona Lize, in se podal na kratki izlet po okolici. Vozilo je sicer že večkrat preizkusil.

Helikopter "GEN-H4", kot je svojo konstrukcijo poimenoval zanesenjaški Japonec, je verjetno najmanjši helikopter, ki je bil kdajkoli izdelan. Sestoji iz 125 kubičnih centimetrov velikega dvocilindričnega motorja, dveh rotorjev, alumijastega ogrodja s sedežem, dveh ročajev, dveh pedalov, ima pa tudi volan. Najvažnejši element Yanagisawove stvaritve predstavljata rotorja, ki z gibanjem v nasprotni smeri vozilu zagotavljata stabilnost.

Največja možna hitrost helikopterja znaša 100 kilometrov na uro, poleti pa lahko do tisoč metrov visoko. Za zdaj se je z vozilom možno voziti le pol ure.

Da Vincijevo vozilo za 21. stoletje
Inovativni Japonec je s svojo iznajdbo pritegnil, ne samo zanimanje medijev, ampak je dosegel tudi komercialni uspeh. Prodal je namreč že sedem helikopterjev, vsakega za 37.000 evrov. Yanagisawa meni, da bi njegovo tehnično čudo utegnilo postati priljubljeno vozilo širokih množic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.