Slovenija
11 ogledov

Vznemirjanje kita kaznivo

Slovenija bo podprla vsa prizadevanja za zagotavljanje ohranjenosti kitov. Žurnal24 main
Ministrstvo za okolje in prostor opozarja lastnike plovil, da je vsako vznemirjanje ali celo poškodovanje kita grbavca prepovedano in kaznivo.

V zadnjih 14 dneh je bil ob slovenski obali večkrat opažen kit grbavec. Zelo poredko so kita grbavca opazili v Sredozemskem morju, v slovenskem morju pa je to prva dokumentirana prisotnost te vrste. Po mnenju strokovnjakov z Morske biološke postaje v Piranu je žival v normalnem stanju in za zdaj ne kaže očitnih znakov bolezni ali težav.

Ministrstvo za okolje in prostor opozarja lastnike plovil, pa tudi vse druge, da gre za ogroženo vrsto kita, ki je zaščitena z mednarodnimi konvencijami in z uredbo o zavarovanih na prostem živečih živalskih vrstah. Vsako vznemirjanje ali celo poškodovanje živali je prepovedano in kaznivo.

Plovila v njegovi neposredni bližini – posebej s proizvajanjem glasnih zvokov – kita namreč motijo in onemogočajo njegovo gibanje. Lahko ga prestrašijo, zmedejo in zmanjšajo njegovo sposobnost orientacije. Prepovedano je priganjati kita proti obali, ga kakorkoli usmerjati, se ga dotikati ali ga celo poškodovati. Plavanje s kitom ali kakršnokoli hranjenje je prepovedano, pa tudi zelo nevarno.

Če opazite kršitve omenjenih opozoril, o tem obvestite Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor na telefonsko številko 01/420 44 88 ali 112.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.