Slovenija
22 ogledov

Vzorčni primeri dobre prakse do Romov

Borut Pahor Saša Despot
V Sloveniji imamo različne prakse obnašanja Romov v določenih okoljih in teh okolij do navzočnosti Romov. To ima svojo tradicijo, stremeti pa moramo, da bi vzorčni primeri, kot je Murska Sobota, prevladali, je povedal predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik države Borut Pahor je na osrednji prireditvi ob 8. aprilu, dnevu Romov, v Murski Soboti dejal, da si prizadeva, da bi predstavniki Romov iz drugih delov države v rešitvah, ki so se v Prekmurju dobro prijele, videli navdih tudi za rešitve romske problematike v svojih okoljih.

"V vsakem primeru so Romi v Sloveniji, to si upam trditi kot nekdanji evropski poslanec, ki se je soočal s tem problemom in izzivom vključenosti v širšo družbo - ne glede na vse težave in ovire tudi za večinsko prebivalstvo - v pravnem in človeškem smislu vendarle obravnavni zelo enakovredno, vendar pa nikoli ne smemo biti zadovoljni z doseženim," je pojasnil predsednik republike.

Čeprav v vsakdanjem življenju ni vse tako, kot bi moralo biti, kar pa ne velja samo za Rome, pač pa zlasti v časih krize za vse nas, moramo po Pahorjevih besedah stremeti, da navkljub krizi težimo k humanizaciji življenja. Ljudi jezi to, da obremenitve, ki jih prinaša reševanje krize, po njihovem mnenju niso pravično porazdeljene, je dejal.

"Zlasti to čutijo manjšine, ne samo nacionalne ali etnične, ampak vse, zato je pomembno, da se je sprožil nek družbeni nagon o preživetju, kjer se spreminja zelo pomembna psihologija, saj ne sprašujemo več toliko, kaj lahko drugi storijo za nas, pač pa vse bolj, kaj lahko mi oziroma jaz storim za druge," je poudaril Pahor. Ta družbeni nagon po preživetju pa po njegovem prepričanju v času krize nosi neko novo energijo, ki se mu zdi prvi pravi znanilec možnosti, da se iz krize tudi povlečemo.

Po besedah soboškega župana Antona Štihca so v občini dokazali, da so Romi enakopravni prebivalci, saj so imeli med prvimi svoj vrtec, prvi občinskega svetnika, prvo samostojno krajevno skupnost in gasilsko društvo. "Tako smo lahko vzor drugim delom Slovenije, kako lahko sobivajo Romi in matični narod," je še dodal Štihec.

Osrednjo kulturno prireditev ob letošnjem dnevu Romov sta pripravili Zveza Romov Slovenije in društvo Romani Union, v kulturnem programu pa sta nastopili glasbeni zasedbi Damar in Rom-pom ter plesna skupina Beletrina.

Komentarjev 2
  • privat 19:46 11.avgust 2013.

    zadaj vidimo zakaj je na kočevskem toliko ciganov....pa bodo krajani zdržali huliganstvo teh romov?? Počakajmo leto...da se kriminal dvigne na nevzdržno mejo!

  • Ferluci 16:19 19.junij 2013.

    To bo pa kar držalo. Res imamo različne prakse izražanja švedov: s krajami, prosjačenji, vožnje brez izpitov, maltretiranji, strešni žlebovi oziroma krovstvo s.p., streljanja, maltretiranja, preprodaja mamil, orožja..., izstopa pa vsekakor nadpovprečna zavzetost za delo.