Slovenija
40 ogledov

Vzrok nesreče nevihtni piš?

Balonarska nesreča na Igu Boštjan Tacol
Na Arsu so pojasnili vzrok vetra, ki se je pojavil ob četrtkovi nesreči balona na Barju. Med 7. in 8. uro so se predvsem na Gorenjskem pojavile nevihte, zaradi katerih je tudi na območjih, na katerih neviht ni bilo, zapihal okrepljen veter oziroma nevihtni piš.

Kot v sporočilu za javnost, v katerem podajajo kratek opis vremenskega dogajanja v času nesreče, pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje (Arso), se je okrepljen veter oziroma nevihtni piš na kraju nesreče pojavil zaradi neviht na Gorenjskem.

"Ko namreč nevihtni oblaki v svojem razvoju dosežejo zadostno višino, padavinski elementi, ki so nastali ob dviganju zraka, dovolj zrastejo, da izpadajo proti tlom, pri tem pa ohlajajo zrak, skozi katerega padajo. Ta gostejša zračna masa pada proti tlom in izpodriva zrak pod seboj. Ko spuščajoči se zračni tok ali vzdolnik doseže tla, se ob tleh razteka v vse smeri. Tako se lahko prizemni okrepljeni veter pojavi tudi 10 do 20 kilometrov stran od samih nevihtnih oblakov," so zapisali. Ob tem dodajajo, da je po podatkih samodejne meteorološke postaje Ljubljana Bežigrad prizemni veter med 7.30 in 8. uro dosegel največjo hitrost 30 kilometrov na uro iz zahodne do severozahodne smeri.

Nevihta posledica hladne fronte

Omenjena nevihta je sicer po navedbah Arsa posledica hladne fronte, ki se je Sloveniji približala že v sredo. Ta se je nad Alpami zadrževala tudi v noči na četrtek, "zaradi njenega vpliva pa so bile oba dneva predvidene predvsem popoldanske in večerne nevihte na območju Avstrije in v severnem delu Slovenije".

Te so se, kot pojasnjujejo na Arsu, v noči s srede na četrtek pojavile tudi nad severnim delom Padske nižine, v četrtek v jutranjih urah pa so se od zahoda približale Sloveniji in med 6.30 in 7. uro s hitrostjo med 60 in 70 kilometri na uro začele prehajati slovensko zahodno mejo. Med 7. in 8. uro so nato dokaj hitro zajele predvsem severni del Primorske in Gorenjsko.

Prvi izsledki znani v petek

Vodja službe za preiskovanje nesreč Roman Rovanšek je sicer danes sporočil, da bo v petek na novinarski konferenci predstavil uvodno poročilo o nesreči, kar pomeni, da lahko javnost pričakuje prve, bolj uradne izsledke vzrokov za nesrečo.

Nesreča balona se je zgodila v četrtek nekaj pred 8. uro, v njej pa je bilo udeleženih 32 ljudi, od tega 30 potnikov ter pilot in kopilot. Štirje med njimi so umrli, 14 jih je bilo po podatkih policije huje poškodovanih, 14 pa lažje.

Po prvih neuradnih ugotovitvah naj bi do nesreče prišlo zaradi striženja vetra pri tleh, zaradi česar so nastale težave pri upravljanju balona, ki je med pristajanjem tudi zagorel.

Komentarjev 1
  • 1111 16:32 29.avgust 2012.

    ...še mesec dni se bo vrtela ta zgodba, da boste lahko strani napolnili...