Slovenija
2 ogledov

Vztrajajo pri zahtevah

Silvo Mesojedec, podpredsednik KS Bučna vas (desno), v romskem naselju Žurnal24 main
Prebivalci Bučne vasi in župan Alojz Muhič so vnovič pozvali državo, naj reši problem (nelegalnih) romskih naselij.
"Imamo vizijo in strategijo, kako rešiti problem širjenja romskih naselij. A razumljivo je, da moramo k temu pritegniti državo, kajti v lokalni skupnosti smo s krajevno skupnostjo (KS) nemočni," je na torkovem srečanju s prebivalci Bučne vasi dejal župan novomeške občine Alojzij Muhič.

 

Predlog krajanov

Nižji komunalni prispevek.
Prebivalci Bučne vasi so županu predlagali, naj občina zniža stopnjo komunalnega prispevka, saj so tamkajšnja naselja v bližini romskih naselij, zaradi česar so zemljišča in stanovanjske hiše ovrednoteni bistveno slabše.

V Bučni vasi menijo, da mora občina v imenu svojih prebivalcev od države zahtevati, naj začnejo pristojne ustanove nadzirati premoženje Romov, ki ni v skladu z njihovimi legalnimi prihodki in življenjskim slogom. "Vemo, da se letos sprejema občinski prostorski načrt, na katerega je imela naša KS številne pripombe," pravi Matjaž Kumer, predsednik KS Bučna vas. "V nekaterih okvirih, predvsem tistih, povezanih z legalizacijo naselja Žabjak, nam je s pripombami uspelo, medtem ko se naselje Brezje še kar širi."

Muhič je tudi tokrat obljubil, da se po sprejetju prostorskega načrta naselje Brezje ne bo več širilo. A pomagati bo morala tudi država. "Treba je kupiti dvosobna stanovanja in mlade romske družine preseliti tja, hkrati pa vsaj enemu članu družine
ponuditi zaposlitev," je dejal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.